Biologi

fordøjelse af fedtsyrer

14. december 2008 af eazel (Slettet)

Hej

Jeg er lidt i tvivl angående fordøjelsen af umættet og mættet fedtsyrer. som jeg har forstået det, så fordøjes umættet lettere end mættede fedtsyrer, hvad skyldes dette?

Er umættet fedtsyrer så bedre med hensyn til ernærring?


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. december 2008 af stud.med (Slettet)

Om optagelsen i tarmen er dårligere end ved mættede fedtsyrer tvivler jeg på, men de er bedre med hensyn til ernæring idet du får mindre energi ud af at forbrænde en umættet fedtsyre end en mættet.  Herved vil du hurtigere forbrænde mere fedt end normalt hvis det er disse umættede former der ligger i fedtdepoterne. Yderligere har du nok hørt om omega3 og omega6 fedtsyrer hvilket beskrives som "gode" fedtsyrer. Dette skyldes at deres dobbelbinding sidder et sted på fedtsyren hvor vores egen krop ikke kan danne dobbelbindinger når vi selv producerer fedtsyrer. Disse fedtsyrer med de for vores krop ikke producerbare dobbeltbindinger på omega3 og omega6 pladsen er essentielle for bl.a. stabiliseringen af en masse strukturer i vores nervesystem.

Yderligere er der aspektet med trans of cis konfigurationen hvor transfedtsyrer oftest beskrives som værende dårlige fedtsyrer idet de har vist sig at føre til øget incidens af hjerteanfald.


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. december 2008 af Anders Victor (Slettet)

Ved mættede fedsyrer kan kroppen kører almen beta-oxidation, mens ved umættede skal dobbeltbindingerne først reduceres væk før beta-oxidationen kan foregå. Dvs. at ved de umættede skal du bruge mere energi for at nedbryde dem.


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. december 2008 af stud.med (Slettet)

#2 Hvis du mener du netto ikke får dannet så meget energi (ATP) ved forbrænding af umættede fedtsyrer som ved mættede er det korrekt. Dog er dannelse af en dobbeltbinding og dermed en midlertidig umættet fedtsyre en del af betaoxidationen for mættede fedtsyrer via en redox reaktion hvor energitransportstoffet FAD omdannes til FADH2. FADH2 omdannes så igen til FAD hvilket netto giver 1,5ATP. Dvs at dette skridt springes over ved umættede fedtsyrer idet de jo har en dobbeltbinding i forvejen hvorved du ikke får dannet de 1,5ATP og kroppen får derfor mindre energi ud af at nedbryde umættede fedtsyrer end mættede.


Svar #4
16. december 2008 af eazel (Slettet)

Okay.
Mange tak for hjælpen.


Skriv et svar til: fordøjelse af fedtsyrer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.