Debat

Regeringen vil fjerne SU - hvad mener du?

02. februar 2009 af Eksamenshaj. (Slettet)

I det nye finansudspil, vil regeringen, for at finansiere deres skattelettelser, indføre brugerbetaling på forskellige områder.

Blandt andet vil de fjerne SU-en i de sidste år af længerevarende uddannelser,  så de studerende må leve af deres studielån, da regeringen mener, at lønnen vil betale lånet ind i længden.

Hvad mener du? Vil tiltaget fjerne incitamentet til at bruge ekstra tid og kræfter på en lang uddannelse, hvis man selv skal betale så meget af den?


Brugbart svar (3)

Svar #1
02. februar 2009 af klotte (Slettet)

glimrende hvis vi får skatten ned imens vi læser !


Brugbart svar (3)

Svar #2
02. februar 2009 af klotte (Slettet)

Hvorfor laver du to indlæg om det samme.

NB det er ikke regeringens forslag men skattekomisionen med formand socialdemokraten carsten kock.

Om det blir til noget afhænger af politikerne i folketinget.


Svar #3
02. februar 2009 af Eksamenshaj. (Slettet)

#2

Fordi jeg først oprettede indlægget under debat, men siden indså, at det burde ligge under samfundsfag.

Det er regeringens skattekomission. De sender denne boble ud, afprøver folkestemningen, og ser om den går.


Svar #4
02. februar 2009 af Eksamenshaj. (Slettet)

#1

Men skatten sættes ned på arbejde. Hvordan vil du så have tid til at studere, hvis du bliver nødt til at arbejde, for at finansiere studiet?

Tror du ikke, at det bliver sværere at få folk til at tage en længere uddannelse, hvis der maksimalt gives SU til 4 år?


Brugbart svar (3)

Svar #5
02. februar 2009 af 150972 (Slettet)

Det virker umiddelbart ikke særligt gennemtænkt og slet ikke rimligt.

Jeg vil påstå at "gulerod" virker bedre end pisk. De studerende har overordnet set mindst at rutte med og der stilles flere og større krav til fordybelse og en hurtig gennemførelsestid. Det hænger dårligt sammen med at straffe studerende økonomisk.

Dem der får glæde af skattelettelserne er dem der i forvejen har deres på det tørre. Burde vi ikke hellere diskutere hvordan Danmark på længere sigt kan klare sig i den globale konkurrence?

Hvad med hele vores værdisæt, handler det kun om at tjene så meget som muligt? Og hvad er det vi skal bruge alle de penge til?

Vi bør bakke op om det SU system vi har og gør at alle andre misunder vores muligheder for at tage en uddannelse uden at skulle tage arbejde fra færdiguddannet mennesker. Vi er desuden nået dertil at det eneste vi reelt har at konkurrere med er vores lille forspring i forhold til kineserne, inderne og ruserne når vi taler om kreativitet, innovation og samarbejde.

I 2007 uddannede vi (I Danmark) 250 dataloger. Samme år uddannede Indien 250.000 dataloger. Vi har ikke tid til at vente med uddannelse og det koster. Hvis vi fortsætter med at skære i uddannelsessystemet (+ SU) ender vi som fabriksarbejdere for rige rusere, kinesere eller indere.


Brugbart svar (1)

Svar #6
02. februar 2009 af Zalam (Slettet)

Det er helt absurd!!

Man kan MÅSKE selvom jeg heller ikke ville synes det var en god ide, diskutere om det ekstra års SU kan fjernes således man kun havde maximalt 60 klip i stedet for 72, men synes de 72 klip er en passende grænse!!

Det eneste positive i deres forslag er at man sikkert ville få flere som ville benytte sig af regeringens bachelor system - fordi man jo ikke ku få SU længere, men det er vel næppe hvad de ønskser sig...

Dumt forslag alt i alt de studerende har det sku hårdt nok.


Brugbart svar (3)

Svar #7
02. februar 2009 af klotte (Slettet)

Hmmm umiddelbart kan jeg se at der er nogle der føler sig snydt ved tanken- men er det nu også rimeligt ?

Studerende der får su i 4 år læser på en højere uddannelse og har udsigt til året efter at hører til blandt landets mest vellønnede- hvor de vil have glæde af en skattenedsættelse.

Jeg har faktisk mere ondt af kassedamen, de handikappede, og pensionisterne. Af alle dem på overførselsindkomst er studerende dem der har det bedst og har udsigt til snart at få det mere end bedst.

I andre lande skal man betale for at læse. Har I tænkt på det ? Hvis I synes studerende har det hårdt- så ved I sgu ikke hvad det vil sige at sulte, eller have det hårdt.

Bør studerende slet ikke bidrage til samfundsønomomien og miljøafgifter  ????

Kors hvor er I selvoptagede !


Brugbart svar (3)

Svar #8
02. februar 2009 af Kokosmarie (Slettet)

Jeg er umiddelbart ret enig med dig, Zalam; man må som studerende have krav på SU-klip nok til ens normerede studietid. Så kan man overveje at fjerne SU'en til det ekstra år og på den måde lade de studerende yde et vist bidrag.

Hvad med de ph.d.-studerende, der hvis foreslaget vedtages kan blive nødsaget til at tage SU-lån i noget lignende FIRE-FEM år! Det kan ikke være rimelige forhold for Danmarks forskere?


Brugbart svar (3)

Svar #9
03. februar 2009 af 150972 (Slettet)

#7

"Studerende der får su i 4 år læser på en højere uddannelse og har udsigt til året efter at hører til blandt landets mest vellønnede- hvor de vil have glæde af en skattenedsættelse."

I Danmark har vi et skattesystem der gør at de fleste tjener det samme og på den anden side er der vel også en vis sandsynlighed for at disse studerende ikke bliver færdige kandidater og dermed de mest vellønnede i Danmark.

Kan man forstille sig at SU systemet faktisk er en rigtig god investering for samfundet?

"Jeg har faktisk mere ondt af kassedamen, de handikappede, og pensionisterne. Af alle dem på overførselsindkomst er studerende dem der har det bedst og har udsigt til snart at få det mere end bedst."

Kan du forstille dig at kassedamen får lyst til at begynd som vil gøre en uddannelse og dermed være social mønsterbryder hvis udsigten er at man skal låne penge til uddannelse?

Hvad med dem der vælger forkert? skal de låne penge til at finansere en nye uddannelse? man kan jo risikere at den uddannelse du tog som 19 årig ikke kan skaffe dig arbejde fordi der ikke er efterspørgsel på din arbejdskraft og du så er nød til at skifte over på en ny udannelse som vil gør dig i stand til at betale skat og ikke leve på bistand eller dagpenge.

Jeg tror du bliver nød til at se tingene i et bredere perspekt. Staten investerer i dig og du betaler igen via skatten, det kan du kun hvis du har et job.

Mht. hvordan de har det i andre lande; vi behøver vel ikke altid samligne os med dem der har det dårligere end os. Jeg har altid lært at man skal samligne sig med de bedste i klasse hvis man skal udvikle sig. (benchmark). Hvis man samligner sig med de dårligste betyder det afvikling i stedet for udvikling!


Brugbart svar (3)

Svar #10
03. februar 2009 af klotte (Slettet)

Øh bare lige for at undgå proportionsforvridning ....vi snakker ikke om Hvordan alting kunne blive bedre eller federe vel....for her er jeg enig. Det ville da være dejligt , især for studerende , hvis der kom flere penge til hele uddannelses og forskningssystemet.

# 9 det er netop dette skattesystem man forsøger at lave om, således at de der er uddannet får mulighed for at få mere ud af deres uddannelsesinvestering og bliver i danmark fremfor ude i verden hvor de kan score kassen

Du har ret i at kassedamens chancer for at blive mønsterbryder ikke forøges.Men hvor stor er den chanche i forvejen ? Min pointer er at blandt forlk på overførselsindkonst ( dvs dem der får penge af staten) er de studerende de der har udsigt til det bedste liv.

Set over en årrække ryger mange fra socialgfruppe 5 til 1 i et hug.Hvorfor skal kassedamen og andre betale til det over skatten ?

Vælge forkert: livet er fuld af valg og deres koncekvenser- der gives ingen forsikring imod det.

ang. benchmarking: hæ de fleste uddanelsesinstitutioner forssøger at benchmarke sig med dem der er lidt dårligere så de selv kan fremstå lidt bedre ;)

Dette er ikke en filosofisk debat om hvordan alting kunne være mere ideelt. men en dabat om et forslag der er kommet i spil fordi vores velfærd ser ud til at indskrænkes pga mangel på arbejdskraft og for mange på overførselsindkomst.


Svar #11
03. februar 2009 af Eksamenshaj. (Slettet)

Klotte, du skriver: "Du har ret i at kassedamens chancer for at blive mønsterbryder ikke forøges.Men hvor stor er den chanche i forvejen ?"

Du kan vel ikke i ramme alvor mene, at det er helt fint, at vi dropper princippet om at alle skal have en fair mulighed, for at blive mønsterbryder, fordi den mulighed er ringe i forvejen?

Ældre studerende vil heller ikke have lige mulighed for at betale brugerbetalingen tilbage, hvis man indfører SU-lån i de sidste år af studiet. Studerende med børn, der i forvejen er hårdt ramt af de lave SU-satser, med mindre de er enlige, således at vi kun har ret til et større studielån på månedsbasis, vil blive ramt endnu hårdere, end vi i forvejen er. Hvad hjælper det, at vi har en positiv udsigt at se frem til for enden af studiet, hvis vi ikke har råd til at påbegynde det?

Desuden rammer Skattekommissionens forslag de fattige grupper i samfundet hårdest, mens de aller-rigeste, får enorme skattelettelser.

Det er et opgør med universalsamfundet, der overfører penge fra de rigeste til de svageste og fattige grupper i samfundet, således at de forskellige grupper fremover kommer til at betale til sig selv og deres nærmeste, via pensionsordninger med videre.

DET er egoisme, og DET er selvoptagethed.

Og jo, det er en filosofisk debat.

Skal vi ende som et menneskefjendsk samfund, hvor kassedamen udstødes, fordi hun ikke har råd til at spare op til pension? Hvor hendes børn aldrig får en uddannelse? -Hvor de  fattige render rundt og laver berigelseskriminalitet imod alle os, der ikke har råd til at leve i indhegnede luksus-områder med vagtværn? -Hvor hospitalsvæsenet ikke er en ret, men noget man betaler sig fra med den seneste skattelettelse, der kun ramte de mest velbjergede..

Føj for pokker.


Svar #12
03. februar 2009 af Eksamenshaj. (Slettet)


Brugbart svar (3)

Svar #13
05. februar 2009 af klotte (Slettet)

Og siden hvornår har studerende videregående uddannelser hørt til den svageste gruppe af befolkningen ?

Så vidt jeg ved har 80 % af studerende fra rige familier med en god økonomi- selvom vi altid kan bruge mere og synes at vi selv er det mest betydningsfulde..... ;)

Hvorfor skal kassedamen betale for vores uddannelse ? så vi fra første arbejdsdag kan tjene meget mere end hende ?

Jeg tror slet ikke du har sat dig ind i kommisionens forslag- dine fraser lyder som sædvanlig politiserende retorik for at sætte gang i den......

Tror du slet ikke at man forventet og spiller på at sætte gang i de studerende så de kan lave nogle demoer og protestreaktioner ????

kommisionsforslaget har ingen mod til at gennemfører - synd for det er gennemarbejdet og balanceret i forhold til social slagside.

Jeg er selv mønsterbryder fra fattige sociale forhold og tro mig ....jeg er vant til at arbejde mig ud af problemerne - og det giver en fed erfaring. At kronerne ikke vælter ind fra statskassen stopper mig ikke og heller ikke de andre mønsterbrydere.

Rettigheder mig her og rettigheder mig der....... meget socialdemokratisk og i tråd med at nu skal vi alle være LIGE.Det er vi bare ikke i virkeligheden- lær det ! Der er ikke noget der er gratis- heller ikke et velfærdssamfund.  Studerende er en ressource der også kan bidrage ....hvorfor er det vi bare skal kræve og kræve og ikke bidrage ?

Sender sgu heller mine skattekroner til afrika end til øget alkoholforbrug hos studerende


Svar #14
06. februar 2009 af Eksamenshaj. (Slettet)

#13

Dine ord får lov til at stå for sig selv.. Ækelt.


Skriv et svar til: Regeringen vil fjerne SU - hvad mener du?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.