Fysik

19F^9+

17. november 2004 af Bredkjær (Slettet)
Hej, jeg har i en fysikopgave problemet, at jeg skal bestemme massen af følgende ion:

19F^9+ , Det skal siges, at 19-tallet også er hævet! Fatter virkelig ikke hvad det betyder...

Brugbart svar (0)

Svar #1
17. november 2004 af Epsilon (Slettet)

Wow - en Flour-19(9+)ion! Ekstremt.

Her er et hint:

19F (eller F-19) betyder Flour-19 (dvs. den isotop af grundstoffet flour som har 19 nukleoner (kernepartikler)). De 9+ angiver, at ionen har ladningen +9, dvs. der er løsrevet 9 elektroner fra det neutrale F-19 atom.

Så massen af F-19(9+)ionen er massen af et neutralt F-19 atom fratrukket massen af 9 elektroner. Prøv at regne det ud.

//Singularity

Svar #2
17. november 2004 af Bredkjær (Slettet)

Hmmm... Dvs der er samlet 19 nukleoner. Men hvordan ved man, hvor mange af disse der er henholdsvis protoner og neutroner?

Eller er det irrelevant, da de næsten vejer 1 unit hver?
1 proton = 1,007u
1 neutron = 1,009u
1 elektron = 5,49 * 10^-4 u

Ligemeget hvad bliver massen jo således 19 unit, taget mine betydende cifre i betragtning (som er 2)!

Men mange tak for hjælpen!

Brugbart svar (0)

Svar #3
17. november 2004 af Epsilon (Slettet)

#2: Pas nu lige på der :)

Du kan sagtens medtage flere betydende cifre i dine udregninger. Selvom det giver ca. 19u uanset hvad, så betyder den lille masseforskel en hel del.

Forskellige isotoper af samme grundstof har SAMME ANTAL protoner (protontallet skrives Z). Det er antallet af protoner i kernen, der karakteriserer det enkelte grundstof. Derimod kan neutrontallet (N) variere afhængig af isotopen. Du kan direkte aflæse protontallet Z i det periodiske system - det er jo det samme som grundstoffets nummer.

//Singularity

Brugbart svar (0)

Svar #4
17. november 2004 af Epsilon (Slettet)

#2: I Databog Fysik Kemi, 10.udg., 2000, s. 219-227 er der en tabel over en lang række kendte nuklider. Der kan du finde protonens og neutronens masser samt massen af et neutralt F-19atom med flere betydende cifre end de tal, du har opgivet.

//Singularity

Brugbart svar (0)

Svar #5
17. november 2004 af adflicto (Slettet)

kan det passe at massen af et neytralt f-19 er 18,998403 u? jeg har fysik sammen med bredkjaer :D...

Brugbart svar (0)

Svar #6
17. november 2004 af adflicto (Slettet)

ups der skal stå 'neutralt'

Brugbart svar (0)

Svar #7
17. november 2004 af Epsilon (Slettet)

#5: Jeps - det er korrekt (s.219 i Databogen, som jeg henviste til i #4).

Derfra skal så trækkes 9 elektronmasser for at finde massen af ionen

19F(9+)

//Singularity

Brugbart svar (0)

Svar #8
17. november 2004 af adflicto (Slettet)

perfekt. tak ska de ha.

Skriv et svar til: 19F^9+

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.