Erhvervsret

Fortolkningsprincip

29. september 2009 af fedimana (Slettet)

det siges at i Lex specialis princippet at: En speciel regel går forud for en generel regel. Men hvad er en speciel regel og en generel regel?

Er ligebehandlingsloven en speiel eller en generel regel.eller ingen af delene?

Iflg. aftaleloven, hvad sker der, hvis løftemodtager er i god tro? Jeg ved nemlig, at hvis løftemodtager er i ond tro, ja, så er der tale om ugyldighed.

Og til sidst, hvis en dommer eksempelvis anvender forskellige regler i købeloven, er det så fordi dommeren gerne vil udvide købelovens anvendelse/betydning i en konkret sag?


Brugbart svar (2)

Svar #1
01. oktober 2009 af Marcus (Slettet)

Lex specialis: Som du siger går dette princip ud på, at en speciel regel går forud for en genrel regel. Et eksempel herpå kan være aftalelovens regler, som i visse tilfælde modificeres, hvis der er tale om et familieretligt problem, da denne lovgivning da vil tage over.

God / ond tro: Dette har du ikke helt fat i. Det er kun i visse tilfælde troen spiller ind, nemlig ved de svage ugyldighedsregler, da der ved de stærke statueres ugyldighed på trods af god/ond tro. Hvis løftemodtageren er i god tro ved de svage, da står aftalen ved magt.

Dommeren: Nej det man ikke sige. Det kan være denne blot anvender flere bestemmelser, da der skal tages stilling til flere retsforhold i sagen for at nå frem til det rette resultat.


Skriv et svar til: Fortolkningsprincip

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.