Kemi

kemisk ligevægt

04. oktober 2009 af marshov (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Nedenstående reaktion har ligevægtskonstanten 1,6 ved 720 grader C.

H2 (g) + CO2(g) ⇔H2O(g) + CO(g)

I en beholder ved stuetemperatur er en blanding af de fire gasser med følgende partialtryk:

p(H2) = 0,54 bar

p(CO2) = 1,047 bar

p(H2O) = 1,5 bar

p(CO) = 2,11 bar

En af opgaverne lyder så:

Beregn de fire partialtryk samt totaltrykket når ligevægten har indstillet sig ved 720 grader C.

Hvordan gør man så det?


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. oktober 2009 af Darwin (Slettet)

#0.

H2(g) + CO2(g) ⇔ H2O(g) + CO(g)

0,54+x   1,047+x    1,5-x       2,11-x

1,6 = (1,5-x)(2,11-x)/(0,54+x)(1,047+x)

⇒ x = 0,355 bar

Dvs. fx p720ºC(H2) = pθ(H2) + x =  0,54 bar + 0,355 bar = 0,895 bar

Totaltrykket svarer til summen af alle partialtryk.


Svar #2
05. oktober 2009 af marshov (Slettet)

 mange tak


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. april 2013 af fabrine (Slettet)

#1

Hvorfor trækker man x fra hvad angår højre side af reaktionsskemaet, og ligger x til hvad angår venstre side af reaktionsskemaet? :)


Skriv et svar til: kemisk ligevægt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.