Matematik

lineær funktion

12. oktober 2009 af 1846 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Tabellen viser sammenhængen mellem tryk P, målt i Pascal, og temperatur t målt i grader Celsius.

t      5,0       10,1        29,9       40,0      70,2       90,1
P   231,1   235,1     251,1     260,2    285,1    301,5

Det oplyses, at P med god tilnærmelse er en lineær funktion af t.

Bestem en forskrift for P som funktion af t, og beskriv betydningen af de konstanter, der indgår i forskriften.
 


____________________________________________

jeg ved at:
Forskriften til en lineær funktion: f(x)ax + b
 


Brugbart svar (1)

Svar #1
12. oktober 2009 af JonasE (Slettet)

Her vil man typisk bruge et matematik program eller sin lommeregner.

Plot tallene ind, og få maskinen til at bestemme forskreften under regressionsværktøjer.

f(x) er trykket

t er temperaturen

a er det tryk som beholderen stiger med per grader celcius

b er trykket ved 0 grader.


Svar #2
12. oktober 2009 af 1846 (Slettet)

har parøvet et sætte den ind på min lommeregner med der står bare "busy" og når det er væk er der ingen ting :/


Brugbart svar (1)

Svar #3
12. oktober 2009 af LillaMus (Slettet)

 Du skal se alle de tal du har som værende x og y kordinater.

Vælg to punkter (når du skal lave en forskrift er det altid en god ide, at vælge to punkter, der ligger længst muligt væk fra hinanden) Eks. (5.0, 231.1) og (90.1,301.5)

Så ved du at a= y2-y1/x2-x1 

Du indsætter altså dine valgte værdier i formlen. (5.0(X1), 231.1(Y1)) og (90.1(X2),301.5(Y2))

-Husk iøvrigt at sætte paranteserne, som jeg har gjort, når du taster det ind på din lommeregner.

Så der står nu: a=  (301,5-231.1) / (90.1-5.0) = 0,8272

Du skal nu bestemme b.

b finder du ved at bruge formlen: y - a * x 

Igen vælger du selv hvilket kordinatsæt du vil bruge jeg vælger her at bruge den første (5.0, 231.1)

Jeg får altså at b= 231.1 - 0,8272 * 231.1 = 29,5808  (Jeg har indsat y og den a vi lige har fundet og x, fuldstændigt som formlen siger vi skal)

Nu har vi både en a og en b værdi og som du selv skriver, så er foreskiften for en linær funktion ax+b.

Vi indsætter vores a og b værdi og har nu en forskrift: f(x)= 0,8272 * x + 29,5808

Der indgår kun en konstant og det er b, b er skæring med y aksen..:)

Jeg håber mine udregninger er rigtig, ellers kan du selv prøve at regne efter, men metoden burde være fin.


Svar #4
13. oktober 2009 af 1846 (Slettet)

det er også det jeg er nådet frem til sad her igår og prøvede mig frem :)

var bare i tvilv om jeg skulle bruge a= y2-y1/x2-x1  
med det kan jeg godt se nu at det er logik ;P

tak for hjælpen :D


Svar #5
13. oktober 2009 af 1846 (Slettet)

når man skal finde b kommer det til at blive 39.93 istedet for 29.58


Brugbart svar (1)

Svar #6
13. oktober 2009 af LillaMus (Slettet)

Nå okay.. Nå, men godt det kunne bruges anyway.. :)


Brugbart svar (1)

Svar #7
10. februar 2012 af soedecamilla (Slettet)

er det mig der er galt på den eller er du ikke kommet til at taste y ind som x i når du udregner b? 

Og skulle det ikke gerne give et langt højere tal for trykket ved 5 grader er 231,1 og 235,1 ved 10 grader? ellers bliver det ikke en særlig lineær funktion :)

jeg fik b til 226,95 :)


Skriv et svar til: lineær funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.