Kemi

ligevægt og ph :/

28. oktober 2009 af Pernille-2 (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Den kemiske ligevægt
H2PO4- + H2O ↔ HPO42- + H3O+
har en ligevægts konstant KS = 10-7,1 [mol/L]
a) Opskriv udtrykket for ligevægtskonstanten

Den har jeg lavet


b) Bestem koncentrationen af H3O+ ioner i en vandig opløsning af fosforsyre hvor pH er målt til 5,0. Hvad er koncentrationen af OH- ioner (svarene angives i enheden [mol/L] ).

Første spørgsmål har jeg lavet, hvordan laver jeg dog den med OH-  :/?


c) Forklar (kvalitativt) hvad der sker hvis man tilsætter noget stærk syre (dvs. H3O+) til en opløsning hvor ovenstående kemiske ligevægt er etableret. Hvilke kemiske forbindelser stiger koncentrationen af – hvilke falder de for?


d) For pH = 7,2 og en målt koncentration af [H2PO4-] på 10-3 mol/L, beregn ud fra udtrykket opstillet i a hvad er koncentrationen af ionen HPO4 2- i opløsningen?

HÅBER VIRKELIG I KAN HJÆLPE MIG; ER FORFÆRDELIG TIL KEMI :/


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. oktober 2009 af mathon

b)
    [H3O+] = 10-pH


ved 25°C
    [OH-] = 10-14/[H3O+]


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. oktober 2009 af vindhansen (Slettet)

 Spørgsmål c) Ved indgreb i en kemisk ligevægt løber reaktionen i den retning der modvirker indgrebet.

Tilsættes H3O+ vil reaktionen løbe i den retning der bruger eller fjerner H3O+ dvs. mod venstre.


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. oktober 2009 af mathon

d)
    [HPO42-]·[H3O+]/[H2PO4-] = 10-7,1 M

hvoraf

    [HPO42-]·10-7,2/10-3= 10-7,1 M

    [HPO42-] = 10-7,1+7,2-3 M = 10-2,9 M = 0,001259 M


Skriv et svar til: ligevægt og ph :/

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.