Samfundsfag

Tyrkiet og EU

16. december 2009 af nurgul (Slettet) - Niveau: B-niveau

Nogen der kan hjælpe mig med dette spørgsmål?

Hvilke religiøse årsager kan der være til, at Tyrkiet ikke indlemmes i EU, når det nu er et så sekulariseret land?


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. december 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Der er to væsent ligegrunde, 1) Tyrkiet overholder ikke menneskerettighederne og 2) det er ikke et europæisk land, det hedder jo EU (European Union). Så er der den tredje grund, mange synes det er for stort, og at det dermed vil "fylde" for meget. De har vist omkring 80 millioner indbyggere. Og så tror jeg egentlig ikke, at man ønsker Muhammedanere ind i varmen. De kunne danne en Muslimsk Union dernede i stedet, var det ikke mere passende og bedre for dem?


Svar #2
16. december 2009 af nurgul (Slettet)

Tak for dit svar (: hva med:

Hvilke religiøse, politiske, historiske, geografiske faktorer spiller ind i forhold til optagelse i EU?


Brugbart svar (3)

Svar #3
17. december 2009 af nuggler (Slettet)

Den konkrete grund til, at Tyrkiet ikke er optaget i EU er at Tyrkiet ikke lever op til Københavnerkriterierne (http://www.net-demokrati.dk/tema/udvidelsen/betingelser.htm), som er de kriterier der skal overholdes for, at kunne blive indlemmet i EU. Dog har der været forhandlinger med Tyrkiet i en lang række år. Der er intet i EU's traktat der forhindrer lande uden for det, man anser som det europæiske kontinent (til Uralbjergene), at blive indlemmet i EU samarbejdet.

Men nu spørger du til den religiøse årsag. En stor del modstanden imod Tyrkisk medlemskab af EU, som peger på, at Tyrkiet er muslimsk, og at EU er kristent, f.eks. den nye EU-præsident Herman Van Rompuy (www.180grader.dk/Politik/ny-eu-praesident-imod-tyrkiets-optagelse-i-eu-1).

I forhold til dit andet spørgsmål, om hvilke faktorer der spiller ind i forhold til optagelse i EU, vil jeg igen henvise til Københavnerkriterierne (se link længere oppe), da disse er kriterierne der skal opfyldes for at blive medlem. Dog kan der godt være modstand af optagelse af bestemte lande fra de forskellige instanser i EU, af forskellige politiske årsager, samt den geografiske grund, at nogen mener at EU ikke skal gå videre end til Uralbjergene. Men, som sagt tidligere, er der ikke noget i forfatningen, der forhindrer optagelsen af stater uden for det europæiske kontinent.


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. april 2014 af 123434

Københavnerkriterierne

Velfungerende demokrati og retssystem

Menneskerettighederne skal overholdes og beskyttelse af mindretallet-der må f.eks. ikke være dødsstraf og tortur i fængslerne.

Landene skal være klar til at implementere EU's lovgivning

Problemet med Tyrkiet har b.la. været at de har undertrykt mindretal, kurdere, samt brugen af tortur af mistænkte. Ytringsfriheden er også begrænset 


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. juli 2014 af 123434

Et medlemsland af EU skal desuden have markedsøkonomi.

Skriv et svar til: Tyrkiet og EU

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.