Matematik

Tekstopgaver - brøker

29. december 2009 af Parejo (Slettet)

Den kvikke bruger har formegentligt indset, at jeg ikke er den skarpeste kniv til brøker. Derfor takker jeg Jer allerede for de hjulpende opgaver, og håber i yderste fald, at jeg får den bedste forståelse som muligt.

Opgave 1

9 glas skal fyldes med sodavand. Der er plads til 3/8 liter i hvert glas. Hvor mange 1 liters sodavand er der brug for?

Opgave 2

I et frikvarter har skolekiosken solgt 9 1/4-liter juice og 7 brikker juice à 1/3 liter. Hvor mange liter solgte de?

Opgave 3

Niklas drikker et glas cola. I første slurk drikker han 1/6 af indholdet. I anden slurk 1/4. Hvor stor en del er der tilbage?

Husk mellemregninger med ord og tal :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. december 2009 af emul0c

Okay når du ganger brøker et tal med en brøk, så skal du altid gange ind i tælleren. F.eks. så vil 2 * 1/2 være lig med (2*1)/2 = 2/2.

Så når du skal lave opgave 1, så har du 9 glas med 3/8 liter i hver = (9*3)/8 = 27/8 = 3 + 3/8 = der skal bruges fire styk 1 liters flasker hvis der skal fyldes op i alle glas.

Opgave 2:
På samme måde, 9 x 1/4 + 7 * 1/3 - her får du så 9/4 + 7/3, det er lig med 2+1/4 + 2+1/3 = 4 hele liter plus 1/4 plus 1/3. Hvis du skal lægge to brøker sammen kan du gøre det, at du ganger tælleren ind med den modsatte nævner og derefter ganger de to nævnere sammen. Du får her at 1/4 + 1/3 = 3/12 + 4/12 = 7/12 til rest. Altså er der blevet solgt 4 hele liter og 7/12 af en liter.

Opgave 3:
Hvis Niklas først drikker 1/6 af sin cola, så vil det sige at der er 5/6 tilbage (6/6 (seks sjettedele er det samme som en hel) - 1/6 = 5/6). Hvis han så drikker 1/4 af resten (1/4 er det samme som 1,5 / 6), så er der 5/6 - 1,5/6 tilbage = 3,5 / 6 tilbage i glasset. Han har altså drukket lidt under halvdelen af glasset - eller sagt med andre ord, der er lidt over halvdelen tilbage (3,5 / 6 helt præcist).


Skriv et svar til: Tekstopgaver - brøker

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.