Biologi

Nitrat

15. februar 2005 af Pus (Slettet)
Hej..sidder lige og laver en opgave om Nitrat..men det driller lidt,måske nogen der kan svare på følgende:

1)Hvad bruger planterne nitrat til,og hvordan optager de det?

2)Hvilke negative virkning har nitratnedsivning på miljøet og på mennekser?

3)Et forslag til hvordan man kan modvirke nitratudvaskningen og samtidig opretholde en relativ høj planteproduktion??


Håber nogen kan hjælpe...

Brugbart svar (0)

Svar #1
15. februar 2005 af Ida Marie (Slettet)

Jeg har et bud på de to første:


1: Planterne bruger nitrat til at lave proteiner (hormoner og enzymer...). De optager det som nitrationer gennem rødderne.

2:Forudregning af grundvandet af nitrat. Det er kraft fremkaldene at drikke vand med højt nitratindhold og spædbørn kan blive kvalt af det. Nitrit hæmmer iltningen af hæmoglobinet. (Deraf navnet kvælstof)


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. februar 2005 af 1. Charlotte (Slettet)

Ja, nitrat er den begrænsende faktor under normale omstændigheder. Landplanter kan kun optage nitrogegn i form af nitrat gennem rødderne.

1: Som Ida Marie sagde, benyttes nitrat i planterne. De omdanner det organiske nitrat til uorganiske nitrogenatomer i forbindelser, som typisk bruges i DNA, RNA og aminosyrer (proteiner er opbygget af mange aminosyrer).

2: Der sker det, at hvis bondemanden udleder for meget nitrat til sine marker, vil en del af nitratet blive udvasket. Nitrat er negativt ladet og har derfor meget let ved at blive udvasket (da jordkolloider også er negative). Ved udvaskningen mener man, at f.eks. nitrat skyldes ned til grundvandet eller nærme vandløb og forurener vandet. Hvis der sker en længerevarende udvaskning af nitrat til vandløb, sø eller lignende vil der ske en stærkt øget plantevækst. F.eks. kan der komme for mange alger øverst i vandet, som vil skygge for de store fastsiddende alger på bunden af søen. Disse alger på bunden vil mangle lys til deres fotosyntese. Derfor vil de i en tid ikke producere ilt, kun forbruge det gennem deres respiration. De dør på et tidspunkt, og forrådnelsen af dem vil kræve endnu mere ilt. I sidste instans vil der mangle ilt i søen eller vandløbet. Dette kaldes iltsvind, og det kan til sidst føre til bundvending. Selve processen ved iltsvindet kaldes eutrofiering. Iltsvind medfører også at fiskene i vandet kvæles.
Alt ovenstående gælder især, hvis der også udvaskes phosphat (PO3-). Landmænd vil nemlig typisk bruge den såkaldte NPK-gødning.

3'eren vil jeg lige tænke lidt over...

Brugbart svar (0)

Svar #3
17. februar 2005 af Tobias E J (Slettet)

2: nitrat er mistænkt for i maven at danne såkaldt N-nitrosaminer som er kræftfremkaldende. Dette har næsten været faktum i mange år, men på det seneste er der kommer ny forskning frem på området. Hvis du er interesseret, så læs mere her(På engelsk):
http://www.sciam.com/article.cfm?articleID=0004E5B8-8F90-111B-87CB83414B7F0000&sc=I100322

3: som Charlotte siger bliver nitrat meget let udvasket, men det er selvfølgelig kun den nitrat der ligger på jorden der kan blive udvasket. Så ved en grundig undersøgelse af vejrudsigter og oftere gødninger af marken med mindre gødning er en måde at undgå spild på. Det er også i landmandens interesse at spare så meget som muligt på gødningen. Den er jo trods alt ikke gratis.

Brugbart svar (0)

Svar #4
17. februar 2005 af Epsilon (Slettet)

#1: "Forudregning af grundvandet af nitrat. Det er kraft fremkaldene at drikke vand med højt nitratindhold [...]"

Du mener vist 'nitratforurening af grundvandet' og 'kræftfremkaldende'. 'Forudregning' og 'kraft' er noget ganske andet ;-)

//Singularity

Skriv et svar til: Nitrat

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.