Matematik

Parabel og linje skal være = hinanden

19. marts 2010 af Njl (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej folkens. Jeg har et lille problem jeg håber i kan hjælpe mig med.

Jeg skal finde 2 skæringspunkter. A og B.

Jeg har en parabel der er givet ved ligningen y = x2- 4x og en linje der er givet ved ligningen y = -2x+3

Opgaven lydder "beregn koordinatsættet til hvert af punkterne A og B"

Jeg har ved at surfe lidt rundt her inde fundet ud af at jeg skal sætter de to ligninger = hinanden.
-2x+3 = x^2-4x 

Men hvad så? 

Jeg håber i gider hjælpe :)  
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. marts 2010 af keg (Slettet)

Det er ok at sætte ligninger lig med hinanden, som du har gjort.

Nu får du så en 2.-gradsligning, hvor du finder rødderne og som er A og B


Svar #2
19. marts 2010 af Njl (Slettet)

Skal jeg så bare samle det hele på den ene side, så det bliver = 0?

0 = x^2-2x-3? og så bare regne den så en andengradsligning?


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. marts 2010 af keg (Slettet)

ja


Svar #4
19. marts 2010 af Njl (Slettet)

Okay tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4

Så finder du 2 rødder, som er x-værdierne til de to skæringspunkter A og B. Dernæst skal du så finde de tilhørende y-værdier ved at indsætte x-værdierne i f.eks. liniens ligning.


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. marts 2010 af mathon

   -2xo + 3 = xo2- 4xo

    xo2- 2xo - 3 = 0

                  -1
         xo =
                   3


Svar #7
21. marts 2010 af Njl (Slettet)

Jeg forstår ikke helt den sidste del af din udregning, er det ikke rigtigt at:

a = 1 b = -2 c = -3?

Så finder jeg diskriminanten.

D = -22- 4*1*-3
D= 8
Ikke sandt?

Når jeg så sætter tallene ind i andengradsligningen får jeg at x1 = 2,4 og x2 = 0,4. 

Men det passer ingen sted.. Hvad gør jeg forkert?


Brugbart svar (0)

Svar #8
21. marts 2010 af mathon

      d = (-2)2 -  4·1·(-3) = 4 + 12 = 16

      √(d) = √(16) = 4

    løsning
                   x = (-(-2) ± 4) / (2·1) = (2 ± 4)/2 = 1 ± 2


Svar #9
21. marts 2010 af Njl (Slettet)

Helt kanon, mange tak :)


Skriv et svar til: Parabel og linje skal være = hinanden

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.