Der er lige nu 238 online.
Start Opgaver Lektieforum Test dig selv Se video
Opret spørgsmål

Matematik

Forskrift for F(x) - meget svær opgave ,s

19. marts kl. 19:34 af 

En virksomhed fremstiller en vare. I en model er omkostningerne O(x) ved fremstillingen af x varer (målt i tusinder) pr. uge givet ved O(x)=0,04x^3-0,5x^2+2,35x + 7,5,   1 ≤ x ≤ 15
Ved produktion af x varer(målt i tusinder) pr. uge kan alle de producerede varer sælges for beløbet p(x), hvor
p(x)=8-0,4x,    1 ≤ x ≤ 15
Fortjenesten F(x) ved produktion af x varer(målt i tusinder) pr. uge er under disse forudsætninger bestemt ved F(x)=p(x)*x-O(x),     1 ≤ x ≤ 15

Den mønthed, som O(x),p(x) og F(x) er målt i, er underordnet i denne forbindelse.

a) Bestem en forskrift for F(x), og benyt modellen til at bestemme størrelsen af den produktion pr. uge, som giver størst fortjeneste.

jeg er helt lost i denne her opgave



Brugbart svar (0)
19. marts kl. 19:52 af 

Indsæt p(x) og O(x) i F(x) og udregn.

Find derefter F'(x) og find maksimum.



Brugbart svar (0)
19. marts kl. 19:54 af 

Opstil udtrykket for F(x) = p(x) x - O(x) ud fra de givne oplysninger om O(x) og p(x) og find ud af, hvor F(x) har maksimum i intervallet 1 ≤ x ≤ 15, dvs. løs ligningen

F'(x) = 0 , 1 ≤ x ≤ 15



19. marts kl. 20:14 af 

altså
F(x) = (8 - 0,4x) * x - (0,04x^3-0,5x^2+2,35x+7,5) ?



Brugbart svar (0)
19. marts kl. 20:15 af 

Ja.



19. marts kl. 20:20 af 

hvad skal jeg så efter det ?



Brugbart svar (0)
19. marts kl. 20:21 af 

Gang parentesen ud og reducer.



19. marts kl. 20:24 af 

F(x) = 8x - 0,4x^2 - 0,04x^3 + 0,5x^2 - 2,35x - 7,5 ,
F(x) = - 0,04x^3 + 0,1x^2 + 6,35x - 7,5 ,

er dette korrekt ?



Brugbart svar (0)
19. marts kl. 20:31 af 

8x - 2,35x = 5,65x



19. marts kl. 20:36 af 

erdet jeg har lavet så forkert ?



Brugbart svar (0)
19. marts kl. 20:51 af 

Kun en enkelt detalje.

F(x) = -0,04x3 + 0,1x2 + 5,65x - 7,5



19. marts kl. 20:52 af 

okay tak : )   hvad skal jeg så efter det ?  
Hvad er min forskrift for F(x) så ?



Brugbart svar (0)
19. marts kl. 20:56 af 

Forskriften er som i #10.

Nu skal du først differentiere funktionen og finde maksimum for funktionen, som findes ved at sætte den differentierede funktion lig 0.

Altså, løs:

F'(x) = 0

(som beskrevet i #2)



19. marts kl. 20:58 af 

men hvorfor skrev du så 8x - 2,35x = 5,65x ?



Brugbart svar (0)
19. marts kl. 21:08 af 

Fordi du havde fået det til 6,35x i #7



19. marts kl. 22:50 af 

nåår på den måde,  hvordan løser jeg F' (x) = 0 ?



Brugbart svar (0)
19. marts kl. 22:53 af 

F'(x) = -0.12x2 + 0,2x + 5.65 = 0, som du løser som en almindelig andengradsligning.



19. marts kl. 22:58 af 

ax^2 + bx + c = 0

d = b^2 - 4ac

dvs. finder først d , som er   d  = 0,2^2 - 4 * (-0,12) * 5,65 =  2, 752     to løsninger

x = -b +/- kvadratrod af d / 2a

dvs. x = -0,2 + 1,659 / 2 * (-0,12) =

og x1 = -0,2 - 1,659 / 2 * (-0,12) =

er det rigtig skrevet op ?



Brugbart svar (0)
19. marts kl. 23:03 af 

Ja.

Når du udregner værdierne for x, så husk på at F(x) kun er defineret for 1 ≤ x ≤ 15.



19. marts kl. 23:06 af 

den første får jeg til -0,299 ? det kan da ik passe ?



19. marts kl. 23:07 af 

eller den første giver -6,054



Brugbart svar (0)
19. marts kl. 23:09 af 

....som du så kan se bort fra.



19. marts kl. 23:10 af 

er mine udregner forkert ,s ?  for jeg får det kun til et negativt tal hm



Brugbart svar (0)
19. marts kl. 23:12 af 

Den første udregning skal give et negativt resultat.

Det er din udregning af x1 der er den interessante i denne sammenhæng.

Tegn evt. graferne for F(x) og F'(x)



19. marts kl. 23:16 af 

min x1 giver 0,111



19. marts kl. 23:17 af 

eller nej den giver vist 7,745 ? kan det ik passe ?



19. marts kl. 23:21 af 

jeg har prøvet at tegne graferne på min lommeregner, hvad får du x og x1 til ? ,s



Brugbart svar (0)
19. marts kl. 23:22 af 

7,745 er rigtigt.



19. marts kl. 23:24 af 

så får jeg x til -6,079 ?



Brugbart svar (0)
19. marts kl. 23:24 af 

Ja, men det skal du ikke bruge det til noget, da -6,079 ligger uden for definitionsmængden.



19. marts kl. 23:30 af 

dvs. det er kun 7,745  jeg skal bruge, og hvad skal jeg så efter det ? hm



Brugbart svar (0)
19. marts kl. 23:36 af 

For x = 7,745 har F(x) vandret tangent, og nu skal du så afgøre om der er tale om et maksimum eller et minimum.

Det kan du enten gøre ved at finde funktionsværdien i x = 7,745, og så finde funktionsværdier for x-værdier på "hver side" af x = 7,745 for at se om de er mindre end funktionsværdien i x = 7,745 på hver sin side.

Du kan også se på F'(x) og se hvad den fortæller om udviklingen af F(x).

F'(x) er en parabel med grenene vendende nedad, og er derfor positiv mellem rødderne. F(x) må derfor vokse op til x = 7,745 og falde når x > 7,745, og der må altså være tale om et maksimum.



19. marts kl. 23:40 af 

er det svaret på spørgsmålet ?



19. marts kl. 23:41 af 

der står jeg skal benytte modellen til at bestemme størrelsen ......   dvs. jeg skal nok finde funktionsværdien, når der står at jeg skal bestemme størrelsen ?



Brugbart svar (0)
19. marts kl. 23:42 af 

Størrelsen er x-værdien, fortjenesten er funktionsværdien.



19. marts kl. 23:44 af 

jeg har fundet størrelsen, men så mangler jeg at finde fortjenesten ik ?



Brugbart svar (0)
19. marts kl. 23:45 af 

Jf. opgaven er det nok at finde størrelsen.



19. marts kl. 23:48 af 

dvs. svaret er :
F'(x) er en parabel med grenene vendende nedad, og er derfor positiv mellem rødderne. F(x) må derfor vokse op til x = 7,745 og falde når x > 7,745, og der må altså være tale om et maksimum.



Brugbart svar (0)
19. marts kl. 23:50 af 

Ja.



19. marts kl. 23:51 af 

tusind tak for hjælpen : )



Antal visninger: 114

Opret svar

> Vedhæft fil





Når jeg opretter et indlæg, accepterer jeg samtidigt betingelserne for brug af forummet.