Matematik

Eksponentielle funktioner

06. april 2010 af Tp92 (Slettet) - Niveau: C-niveau

År       1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003
Antal    358  380    448   517    632    834   975 1149 1174 1266

Opgave 1 

Undersøg, om udviklingen i antallet af millionærer i København med rimelighed kan beskrives ved en eksponentiel funktion y=f(x)=b*a^x . (Vink: Lav en eksponentiel regression. Vær forsigtig med x-værdierne.)

opgave 2
Beregn, hvor lang tid det tager, før antallet af millionærer fordobles.

nogen som kan hjælpe ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. april 2010 af JKaram (Slettet)

Ved du hvad en regression er?

Karam


Svar #2
06. april 2010 af Tp92 (Slettet)

statistisk 


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. april 2010 af matem (Slettet)

  Hej Hjælpsøger

Opg.1

For at påvise at udviklingen kan beskrives med en eksponentiel funktion kan du indtegne værdierne i et enkeltlogaritmisk koordinatsystem, dvs. et koordinatsystem, hvor den ene akse (oftest y-aksen) følger en logaritsmisk skala istedet for den klassiske decimale.

Grunden til at du kan gøre det, skal jeg forklare her:

Ekspo. funktion: y = b*a^x

Hvis man tager logaritmen på begge sider kommer det til at se sådan ud:

log(y) = log(b*a^x)

Følger man de regler, der gælder for logaritmen log(a*b) = log(a) + log(b) og log(a^x) = x*log(a)

kan man udlede følgende:

log(y) = log(b*a^x) = log(b) + log(a^x) = log(b) + x*log(a) --> log(y) = log(a)*x + log(b)

Som du kan se ligner den meget y = a*x + b og er da næsten også magen til idet log(a) og log(b) stadig er konstante. Kun log(y) er ændret.

Plotter du dine værdier ind i enkeltlogaritmisk koordinatsystem vil de ved en eksponentiel funktion fremstå på en lige linie. Derved har du påvist at den er tilnærmelsesvis eksponentiel, hvis du får en ret linie.

Opg.2

I denne opgave kan du bruge ligningen:


T2 = log(2)/log(a)

Håber det hjælper :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. april 2010 af Proprium (Slettet)

Alternativ løsning til opgave 1: plot punkterne ind på TI-89, og konstatér, at korrelationskoefficienten ligger tæt på 1.


Svar #5
06. april 2010 af Tp92 (Slettet)

 taak for den store hjælp :)


Svar #6
06. april 2010 af Tp92 (Slettet)

 hmm hvad for nogle tal skal jeg bruge ? .. 

jeg er kørt helt død .. 


Skriv et svar til: Eksponentielle funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.