Matematik

Finde x i andengradsligning.

02. september 2010 af XTHFGS (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har en andengradsligning som hedder f(x)=-0.044x2+1.333x
c er tidligere beregnet til 0, så den tager jeg ikke med i ligningen.

Jeg bruger mathcad og har brugt solve,x for at finde de to x-værdier og de er korrekte. Men det er ikke tilladt kun at bruge solve funktionen.

Så for at regne det selv bruger jeg ligningen for x.
x=(-b+-√b2-4ac)/2a

Men de to x-værdier lander langt fra de rigtige x-værdier, nu er jeg så forvirret at jeg ikke kan se om der er nogen synlige fejl. Men min umiddelbare anmodning er at det er c som er 0, der laver problemer.

Tak på forhånd.

Edit: Glemte at skrive /2a på.


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. september 2010 af Economist (Slettet)

Hvis du bruger ovenstående formel, er det klart, at du får noget forkert. Du skal bruge

x=(-b±√(b^2-4ac))/(2a)


Svar #2
02. september 2010 af XTHFGS (Slettet)

Sorry, jeg glemte at skrive /2a på. Min fejl...

Der er /2a på og det er forkert.


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#0 -- Det du har, er en funktion f(x) . Du forsøger åbenbart at løse ligningen f(x) = 0. Men da du ved, at c = 0, så brug dog nulreglen for et produkt :

-0,044x2 + 1,333x = 0 ⇒ (-0,044x + 1,333)x = 0 ⇒ x = 0 ∨ -0,044x + 1,333 = 0 ⇒ x = 0 ∨ x = 1,333/0,044


Svar #4
02. september 2010 af XTHFGS (Slettet)

Hov, skal lige siges at y er 2.4. Hvis det kan ændre på noget. Beklager den sløsede forklaring. Jeg er kørt død.


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4

Måske du skulle starte forfra med at formulere din opgave lidt mere præcist.


Svar #6
02. september 2010 af XTHFGS (Slettet)

Det vil jeg gøre, det er noget rod jeg har lavet.

Ligningen er som følgende.

f(x)= -0.044x2+1.333x
c er 0 og er derfor ikke med.

Der er givet en y-værdi som er 2,4. Jeg skal beregne x-værdien.

2.4= -0.044x2+1.333x

Jeg har prøvet at beregne x-værdierne via. formlen x=(-b±√(b2-4ac))/(2a) men det giver forkerte x-værdier.

I mathcad har jeg benyttet funktionen solve,x som giver x-værdierne: (28,37) og (1,92) og disse skær parablen og er derfor korrekte.

Hjælp.



 


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#6 -- Hvad har du brugt som a, b, og c i formlen x=(-b±√(b2-4ac))/(2a) ?


Svar #8
02. september 2010 af XTHFGS (Slettet)

Jeg har som a brugt: -0.044 b som: 1.333 og c som: 0


Brugbart svar (1)

Svar #9
02. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#8

Men ligningen lyder jo

-0,044x2 +1,333x - 2,4 = 0 ,

så du skal jo bruge c = -2,4 .


Svar #10
02. september 2010 af XTHFGS (Slettet)

Tusind tak, det giver jo perfekt mening. Jeg har ingen ide om hvorfor jeg overså det. Tak!


Skriv et svar til: Finde x i andengradsligning.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.