Kemi

Mængdeberegning

06. september 2010 af mary94 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg sidder fast ved den her opgave:

2,50 g calciumchlorid - vand (1/6) opløses i demineraliseret vand i en 50 mL målekolbe, hvorefter der fyldes op til mærket med demineraliseret vand og omrystes.

a) Beregn de aktuelle koncentrationer af Ca+ og Cl- i opløsningen.

500 mL af opløsningen udtages med pipette og overføres til en 100 mL målekolbe.
Der fyldes op til mærket med demineraliseret vand og omrystes.

b) Beregn de aktuelle koncentrationer af Ca2+ og Cl- i den fortyndede opløsning.

Den fortyndede opløsning blandes med 200 mL 0,00608 M natriumchlorid.

c) Beregn de aktuelle koncentrationer af Na+, Ca2+, Cl- i blandningen.

Hvilke formeler skal jeg bruge ? :S


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. september 2010 af Bankier (Slettet)

a ) Du ved, at der findes 2,50 g CaCl i målekolben på 50 mL. Volumniet af væsken er 50 mL.

Vi antager, at CaCl solvatiseres 100%. 

Du skal anvende 

m = n * M 

til at finde stofmængden n

og derefter skal du bruge

c = n / V       

til at finde koncentrationerne


Brugbart svar (1)

Svar #2
06. september 2010 af Bankier (Slettet)

" 500 mL af opløsningen udtages med pipette og overføres til en 100 mL målekolbe.
Der fyldes op til mærket med demineraliseret vand og omrystes. "

der må være en fejl

500 mL i en 100 mL kolbe - nej


Svar #3
06. september 2010 af mary94 (Slettet)

#1  Mange tak, jeg prøver lige :D

# 2 Ja, der havde du sørme ret :O Der står 5,00 mL .. Det mig der er lidt for hurtig til af skrive : )


Brugbart svar (1)

Svar #4
06. september 2010 af Bankier (Slettet)

b) 

brug

c1 * V1  =  c2 *V2

Hvis du ikke forstår, så skriv


Svar #5
06. september 2010 af mary94 (Slettet)

Nu har jeg lavet opgave a på denne måde:

m/M= n

2,50g / 75,53 * 2 = 0,0662 Mol

Derefter for at finde koncentrationen bruger jeg C = n / V

C= 0,0662 Mol / 50 mL = 0,0013 mol/L .

Mht. opgave b), så ved jeg ikke helt hvordan den formel skal bruges... Men jeg har jo koncentrationen af Ca2+ fra opgave a ? eller hva' ? :S


Brugbart svar (1)

Svar #6
06. september 2010 af Bankier (Slettet)

Fejl:

Calciumchlorid   CaCl2

Molarmassen 1 Mol = 110.983g

Cl 2 35.4527 g/mol

Ca 1 40.078   g/mol

n =     ( 2,50 g   )   /      ( 110,98 g/mol )  =  0,0225 mol

den formelle koncentration af c(CaCl2) beregnes:

c(CaCl2) = n/V = 0.0225 mol / 0.050 L = 0.45 mol/L = 0.45 M

Den aktuelle koncentration af Ca2+ og Cl- bliver

[Ca^2+] = 0,45 M 

[Cl-] = 2* 0,45M = 0,90 M


Brugbart svar (1)

Svar #7
06. september 2010 af Bankier (Slettet)

Hver gang et  CaCl2 opløses (solvatiseres) kommer der et Ca2+ og 2 Cl-


Svar #8
06. september 2010 af mary94 (Slettet)

Men hvordan får du molarmassen til at være Molarmassen 110.983g  ?


Brugbart svar (1)

Svar #9
07. september 2010 af Bankier (Slettet)

Du kan se udregningen ovenfor

2 * 35,4527 g/mol + 1* 40,078 g/mol = 110,98 g/mol


Svar #10
07. september 2010 af mary94 (Slettet)

Når på den måde du ganger med 35,4527 g/mol med 2. Ja nu kan jeg se det giver mening :D Tusind tak for hjælpen : )


Skriv et svar til: Mængdeberegning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.