Matematik

toppunkt

07. september 2010 af Clause (Slettet) - Niveau: B-niveau

hejsa..

jeg har en ligning der lyder: y=x^2-x-2

jeg er blevet bedt om at finde toppunktet for parablen..

skal man så finde diskriminaten ud først? for det har jeg gjort og det har jeg fået til 2.. kan det passe?

håber i kan hjælpe..

tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. september 2010 af Isomorphician

Du kan bruge toppunktsformlen, eller du kan differentiere og sætte lig 0.

Diskriminanten:

d = (-1)2 - 4*1*(-2) = 1 + 8 = 9


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. september 2010 af Shtine (Slettet)

Heej. (:

Hvordan har du udregnet diskriminanten? For jeg får den til 9..
Man bruger formelen:

d=b^2-4ac

Men ja, den skal findes først. Derefter skal du finde koordinatsættet til toppunket:

(x,y) -> ( -b/2a, -d/4a  )

Håber det hjalp. (:

- Stine.


Svar #3
07. september 2010 af Clause (Slettet)

tusind tak begge to..

kan det så passe at toppunktet bliver  (-1, 2)?


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. september 2010 af Shtine (Slettet)

Hvordan kommer du frem til det? Ö


Svar #5
07. september 2010 af Clause (Slettet)

hovsa.. det var til en anden opgave..

har fået toppunktet til at være (1,-2) .. kan det passe?


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. september 2010 af Shtine (Slettet)

Tjah.. Nej.. (:

Det bliver:

(-1/2, -9/4) dvs. (-0.5;2.25) (:


Svar #7
07. september 2010 af Clause (Slettet)

hm.. nå okay.. så må jeg lige tjekke efter hvad fejlen er..

men hvor får du 4 fra? :S


Brugbart svar (0)

Svar #8
07. september 2010 af Shtine (Slettet)

Som jeg skrev tidligere er koordinaterne til toppunktet:

(x,y) -> ( -b/2a, -d/4a ) Dvs. 4 kommer fra de 4*a = 4*1 = 4.. (:


Svar #9
07. september 2010 af Clause (Slettet)

nå ja for søren.. det er sgu da rigtigt.. har fundet fejlen.. det er fordi jeg har skrevet 2 i stedet for 4.. tusind tak for hjælpen :D


Brugbart svar (0)

Svar #10
07. september 2010 af Shtine (Slettet)

Hehe. Sådan er det jo nogle gange. (:

- Det var da så lidt! Glad for det hjalp! :D


Svar #11
07. september 2010 af Clause (Slettet)

:D


Skriv et svar til: toppunkt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.