Matematik

brøkregning og ligninger

07. september 2010 af Brooklynn (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Jeg har en hasteopgave, som jeg skal fremlægge imorgen, som ser sådan her ud.

(5/x+2) - (2/x-1)=(4/x+2)

 Det er en brøk eller tre brøker faktisk.</o:p>


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. september 2010 af emul0c

Skal lige se om jeg har forstået dig ret:

Det du skriver er: (5/X) + 2 - (2/X) - 1 = (4/X) + 2,  men det du nok mener er:

5/(x+2) - 2/(x-1) = 4/(x+2) ??


Svar #2
07. september 2010 af Brooklynn (Slettet)

 Jah, ej, undskyld forvirringen. Men det er rigtig nok, det jeg mener.


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. september 2010 af emul0c

Okay :-)

Så kan du jo starte med at isolere 2/(x-1), så får du at:

5/(x+2) - 2/(x-1) + 2/(x-1) = 4/(x+2) + 2/(x-1)

=> 5/(x+2) - 4/(x+2) = 4/(x+2) + 2/(x-1) - 4/(x+2)

<=> 5/(x+2) - 4/(x+2) = 2/(x-1)

Da nævner er den samme på højre side, så kan du lægge tæller sammen, så får du:

(5-4)/(x+2) = 2/(x-1)

<=> 1/(x+2) = 2/(x-1)

Du kan så gange paranteserne ind på hver side, og får så:

1/(x+2) * (x+2) * (x-1) = 2/(x-1) * (x+2) * (x-1)

Så får du:

1*(x-1) = 2*(x+2)

Det kan du så nemt regne ud:

1x - 1 = 2x + 4

=> 1x = 2x + 5

=> -5 = 1x

X = -5


Skriv et svar til: brøkregning og ligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.