Kemi

Tetraederiske huller

05. oktober 2010 af KapperB (Slettet)

Hej allesammen

Jeg sidder med en længere opgave omhandlende stoffers faste struktur og egenskaber. Og jeg mangler selvfølgelig lige det sidste delspørgsmål, men min hjerne er gået i stå. Så jeg kunne virkelig godt bruge lidt hjælp.

Spørgsmålet lyder:

ZnS findes i to forskellige former. I Sphaleritstrukturen (zinkblende) danner S2- ioner en kubisk tættest pakning med Zn2+ ioner i de tetraederiske huller, hvor stor en del af disse huller er besat?


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. oktober 2010 af Fiks (Slettet)

En kubisk tættest pakning svarer til en FCC (face centered cubic) eller fladecentreret kubisk enhedscelle på dansk. En sådan har 1/8 del atom S2- ioner i hvert af de 8 hjørner af enhedscellen og 1/2 S2- atom på hver af de 6 sider af enhedscellen. I alt er der 4 hele anion atomer i en enhedscellen i en FCC struktur.

Tilgengæld er der 8 tetraediske huller. Disse er placeret i mellem 3 S2- som er placeret på tilstødende flader og så det hjørne S2- som de tre flader mødes i... (Det er svært at forklare)

Da du kender den empiriskeformel for zinkblende og herfra ved at forholdet mellem Zn og S skal være 1:1 må der være 4 Zn2+ i 4 af de 8 tetraediske huller.

http://en.wikipedia.org/wiki/Cubic_crystal_system

Under Zinkblende structure er der et godt billede, hvor de 4 af de tetraediske huller også er vist (de sidste fire er dog ikke indtegnet)


Svar #2
06. oktober 2010 af KapperB (Slettet)

Tak for et super svar, det hjalp en del på forståelsen ;)


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. januar 2014 af norach

hvordan ved man, at der er 8 tetraediske huller?


Skriv et svar til: Tetraederiske huller

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.