Kemi

[Fe3+]?

04. november 2010 af 92-majse (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg sidder med følgende opgave, som jeg håber, I kan hjælpe med:

0,236 g jern(II)sulfat-vand (1/7) opløses i demineraliseret vand. Opløsningen gøres sur, hvoerefter den fortyndes til 100 mL.

a) beregn den aktuelle koncentration af Fe3+.


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. november 2010 af Phienix (Slettet)

Jeg er ikke sikker på, det er på denne her måde, men det er mit bedste bud.

0,236 g jern(II)sulfat-vand (1/7) betyder vel, at 1/7 af massen består af jern(II)sulfat, og de resterende 6/7 består af vand. Heraf fås at massen af jern(II)sulfat er

0,236 g * (1/7) = 0,0337 g

Molarmassen af jern(II)sulfat (FeSO4) er 55,85 g/mol + 32,07 g/mol + 4*16 g/mol = 151,92 g/mol

Så din stofmængde er n = m/M = 0,0337 g / 151,92 g/mol ≈ 2,22 * 10-4 mol.

Når du gør opløsningen sur, vil der dannes svovlsyre (H2SO4), så hvis vi må antage, at dette sker fuldstændigt, vil al dit jern være i opløsning, og heraf fås

[Fe2+] = n/V

hvor n = 2,22 * 10-4 mol og V = 0,1 L.

Det bekymrer mig dog lidt, at du skriver jern(II)sulfat i opgaven og bliver bedt om at finde den aktuelle koncentration er Fe3+, som jo er jern(III). Hvis det er jern(III)sulfat, du mente, ændrer dette på udregningerne.


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. november 2010 af Kemikalium (Slettet)

Jern(II)sulfat har 7 krystalvand, og derfor skal molvægten udregnes som:

FeSO4 + 7*H2O =>  Mw = 278.01 g/mol

Det må være en skrivefejl at det er [Fe3+] .


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. november 2010 af Phienix (Slettet)

tak #2, så fik jeg også lige på plads hvad det forbandede 1/7 betød :) - dette skal rettes til i udregningerne. Har godt nok aldrig set den skrivemåde før.


Svar #4
06. november 2010 af 92-majse (Slettet)

 Mange tak for hjælpen ! 


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. juni 2012 af ak08 (Slettet)

Hvordan ser reaktionsskemaet ud? For du kan ikke bare bruge stofmængden fra jern(III)sulfat til at finde koncentrationen af Fe^3, hvis ikke du skriver at de må være i forholdet 1:1 ?

Skriv et svar til: [Fe3+]?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.