Kemi

hjælp til afl

12. november 2010 af mkmk (Slettet)

En syre- base ligevægt

Dimethylamin, (CH3)2NH er en organisk base, som er letopløselig i vand.
a) beregn pH for en 0,0258M vandig opløsning af dimethylamin ved 25?
 

Hydrolyse af en ester
Basisk hydrolyse af esteren ethylethanoat (ethansyreethylesther) i vandig opløsning forløber efter følgende reaktionsskema:
CH3COOC2H5 (aq) + OH-(aq) → CH3COO- (aq)+ C2H5OH (aq)

Et eksperiment gennemføres under anvendelse af et stort overskud af esteren. Ved hjælp af en pipette overføres 5,00 mL 0,100 M NaOH - opløsning til et bægerglas, og der tilsættes en afmålt mængde demineraliseret vand. Der tilsættes herefter en afvejet stofmængde ethylethanoat, som er 100 gange så stor som stofmængden af natriumhydroxid.

a) Beregn massen af den mængde ethylethanoat, der skal afvejes.


Ethylethanoat sættes til bægerglasset under omrøring, og samtidig startes et stopur. Til bestemte tider efter reaktionenes start måles den aktuelle koncentration af OH- i reaktionsblandingen. Måleresultaterne fremgår af tabellen.
 

t/s 10 20 30 40 50 60 70 80 90
[OH]/mM 5,62
3,47 2,00 1,07 0,593 0,309 0,174 0,107 0,063

b) Vis, at reaktionen er af 1. orden med hensyn til OH- i det angivne tidsinterval. Bestem halveringstiden.

Bestemmelsen af OH- er baseret på pH-målinger
c) Hvad kan pH-metret forventes at vise, når eksperimentet har forløbet i 120 sekunder?
 

Der udføres et nyt eksperiment (eksperiment II) magen til det første, bortset fra at stofmængden af ethylethanoat er 100 gange så lille som i eksperiment I. Stofmængden af ethylethanoat og natriumhydroxid er altså lige store i eksperiment II. Reaktionsblandingens volumen er ens i de to eksperimenter.
Reaktionen har hastighedsudtrykket
v= k·CH_3 COOC_2 H_5·OH^-

d) begrund, at eksperiment II kan være egnet til at eftervise hastighedsudtrykket.
Beregn en værdi for reaktionsblandingens volumen ud fra eksperiment I.
Beregn den tid, det tager at halvere de tilasatte stofmængder i eksperiment II
 

jeg ved selv

b) giver en ret linje

men kan ikk finde ud af det andre :S


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. november 2010 af mathon

 giver en ret linje i et enkeltlogaritmisk koordinatsystem
og dermed
                       sammenhængen
                                                             [OH- ] = [OH- ]o·e-kt

                                                             ln([OH- ]) = -kt + ln([OH- ]o)

                                                             ln(10)·log([OH- ]) = -kt + ln([OH- ]o)

                                                             log([OH- ]) = -(k/ln(10))·t + log([OH- ]o)

hvor
                                                             k/ln(10) = a                       aflæses
og du har
                                                             k = ln(10)·a
 

                                                            
 


Brugbart svar (1)

Svar #2
13. november 2010 af mathon


                                                                               k = ln(10)·a = ln(10)·0,41 = 0,944

                                                                              T½ = ln(2)/k = ln(2)/0,944 = 0,734 s

120 s er (120 s)/(0,734 s) =
163,5 halveringstider
                                                                             (1/2)163,5 = 6·10-50 ≈ 0

den forventede pH-metervisning er 7
hidrørende fra vandets autoprotolyse


Skriv et svar til: hjælp til afl

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.