Matematik

optimering

29. november 2010 af ibta (Slettet) - Niveau: B-niveau

jeg har svært ved denne opgave og håber der er nogle som vil hjælpe mig

en lukket kasse med rumfang 4000 cm3. bestem siden i bunden og kassens højde.


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. november 2010 af klimasven (Slettet)

 Er der ikke flere oplysninger?


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

Prøv at formulere hele opgaven. Skal det være en terning, eller er der andre oplysninger, du ikke har fortalt os om?


Svar #3
29. november 2010 af ibta (Slettet)

ok.. En lukket kasse har en kvadratisk bund og rumfanget 4000 cm3. bestem siden i bunden og kassenshøjde, så overfladen bliver mindst mulig.

det er det der står i opgaven.. opgave 144 i b2. s. 26


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. november 2010 af PeterValberg

 kald siden i den kvadratiske bund for x og højden for h, dermed får du:

V = h·x2 = 4000      ⇔     h = 4000/x2

Kassen samlede overfladeareal kan (som funktion af sidelængden x) bestemmes som:

OA(x) = 2x2 + 4hx = 2x2 + 16000/x

find den afledede funktion til OA, sæt den lig med nul check fortegn for den afledede funktion på hver side af det fundne nulpunkt, så du er sikker på, at det er et minimum, du har fundet.

Den fundne værdi for x, hvor den afledede funktion O'A har minimum, er sidelængden x, der giver det mindste overfladeareal. Det er derefter nemt at finde højden h (se øverst)

se vedhæftede

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)

Vedhæftet fil:screendump.jpg

Svar #5
30. november 2010 af ibta (Slettet)

tusind tak :d


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. november 2010 af PeterValberg

 det var da så lidt, skulle det være en anden gang :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. november 2014 af HomeWorkk (Slettet)

Kan du forklare opgaven uden at bruge lommeregneren og trin fra trin.

forstår det ikke helt, sidder nemlig med den samme opgave :)

tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #8
23. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Følg forklaringen i #4. man skal så finde minimum for funktionen

        OA(x) = 2x2 + 4hx = 2x2 + 16000/x

ved at løse ligningen    OA'(x) = 0 , dvs

        OA'(x) = 4x - 16000/x2 = 0

der er ækvivalent med ligningen

        x3 = 4000


Skriv et svar til: optimering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.