Kemi

organiskkemi

21. april 2005 af bobbie (Slettet)
har fået følgende opgave:

opskriv reaktionsskemaet for omdannelsen af nedenstående stoffer. hvilken rekationstype er der tale om???

CH3-CH2-C(CH3)(OH)-COOH -> CH3CH=C(CH3)-COOH

Er på bar bund her...

ydermere skal jeg løse opg. 6.24 i den røde kemibog:
I et laboratorium udføres en synteserække af organiske stoffer som vist efter opgaven.
a) giv systematiske navne til stof I, II, II og IV
b) forklar, at alle stofferne eksisterer i to optisk aktive former.
c) Opskriv er reaktionsskema for omdannelsen af stof II til stof III og af stof III til IV
pKs for stof IV er 4,85 ved 25grader C. Der opløses 2,24g af stoffet i vand, og opløsningen fortyndes til 100mL i en målekolbe.
d) Beregn pH for den fortyndede opløsning ved 25grader C.
Den fortyndede opløsning blandes med 2,0mL 1M NaOH
e)Beregn pH i den fremkomne blanding.

reaktionsrække:
CH3-CH2-CH(CH)-CH2-CH2Cl ->
CH3-CH2-CH(CH)-CH2-CH2OH ->
CH3-CH2-CH(CH)-CH2-CHO ->
CH3-CH2-CH(CH)-CH2-COOH ->
CH3-CH2-CH(CH)-CH2-COCl

Jeg har prøvet at svare på noget af det:
a) I)1-Chlor-methylpentan
II)2-methylpentanol
III)2-methylpentanal
IV)2-methylpentansyre

b og c forstår jeg overhovedet ikke

d)2,24g/100ml = 22,4g/L
n(IV)=6*12+11*1,008+2*16=115,148g/mol
c(IV)=(22,4g/L)/(115,148g/mol)=0,1945M
pH=-log((-10^(-4,85)+Kvadratrod((10^(-4,85))^2+4*10^(-4,85)*0,1945)/2)=2,78

e) [H3O+] for stoffet i d= 10^(-2,78)=0,001659M
n(H3O+)=0,001659M*0,1L=1,66*10^-4
n(OH-) for NaOH = 1M*0,002L=0,002mol
der er altså flest mol OH-. Jeg finder nu foskellen.
n(OH-) i den nye blanding: 0,002mol-1,66*10^-4=0,0018mol
c(OH-)=0,0018mol/0,108L = 0,018M
pH= 14 - (-log(0,018))=12,25.

kan det virkelig passe?? håber nogen kan hjælpe mig.


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. april 2005 af frodo (Slettet)

CH3-CH2-C(CH3)(OH)-COOH -> CH3CH=C(CH3)-COOH

Hvad mangler der i produktet i forhold til reaktanten? Vi har fjernet noget, mens der er dannet en dobbeltbinding? Hvad reaktionstype er det så?

@ a) II, III, IV: Det skal vist være "3-methyl", men ellers rigtigt.

b) når et stof er optisk aktivt, hvad ved vi så,at dermå gælde om (mindst) et ar carbonatomerne

c) Hvilke reaktionstyper er der tale om? (Kig på OT)

d) når pKs=4,85, er stoffet vel en svag syre, og du kan da slippe lettere om ved det, ved at anvende formlen for beregning af pH i en opl. af en svag syre.

e) NEJ, det kan ikke passe. Opskriv reaktionen for syrens reaktion med OH-. og indse at syrens korresponderende base også er svag. Hvad gælder der så om systemet?

Svar #2
22. april 2005 af bobbie (Slettet)

er det en substiturtionsreaktion???

a) nå ja...dum fejl!

b) jeg ved ikke hvad det vil sige at et stof er optisk aktivt...

c) skal der bare tilføjes vand?? (OT??)

d) giver pH ikk det samme selvom man bruger en anden metode??

Brugbart svar (0)

Svar #3
22. april 2005 af frodo (Slettet)

ved en substitution, sker en udbytning af et atom eller atomgruppe. Sker dette her? Nej, vel.. Vi fraspalter et mindre molekyle under dannelse af en dobbeltbinding. Hvad er det så?

a) godt..

b) Du må kunne slå dette op i din bog under "optisk aktivitet"

c)nej.. Hvad er OT=oxidationstal for det carbon hvor der "sker noget" i begge tilfælde?

d)nej. opskriv protolysen, så kan det være du kan se det, hvis ikke, så skriv den op herinde, så skal jeg hjælpe dig videre

Brugbart svar (0)

Svar #4
22. april 2005 af frodo (Slettet)

HOV! d) ovenfor var til e). Så lige forkert!

til d) Jo pH er ca det samme, og du må også selvom hvilken formel du bruger, det er bare nemmere med formlen for en svag

Svar #5
24. april 2005 af bobbie (Slettet)

TAK! har løst alle opgaverne undtagen e.
Jeg ved simpelthen ikke hvordan den skal løses. jeg har prøvet at regne Ks ud, vha af det der prootolyse halløj, men ku ikk rigtig se hva jeg sku bruge det til. jeg har ogs prøvet at opstille et skema, med koncentrationen før og efter reaktionen, men kunne ikke helt få det til at passe, da skemaet i min bog er når syre reagerer med vand.
Reaktionen er vel:
CH3-CH2-CH(CH)-CH2-COOH + NaOH ->
CH3-CH2-CH(CH)-CH2-COONa +H2O
ikk???
c(OH-) er 1M, da der bruges 2 mL er der vel 0,002mol OH- i opl.
Har i #1 ogs beregnet stofmængden af H3O+, kan simpelthen ikke forstå hvad der er forkert!!

Brugbart svar (0)

Svar #6
24. april 2005 af frodo (Slettet)

Problemet er jo, at du forskyder ligevægten, når du titrerer. Betragt reaktionskemaet:

CH3-CH2-CH(CH)-CH2-COOH + NaOH ->
CH3-CH2-CH(CH)-CH2-COONa +H2O

du har n(syre, start)=0,1945M*0,100L= 0,01945 mol
n(OH-, start)=0,002 mol

Men det der sker nu, er at syren omdannes til den korresponderende base, og da n(OH-) er mindst, fås:
n(syre)= n(syre,start)-n(OH-)=0,01745 mol

n(korresp. base)=n(OH-)=0,002 mol

Du indsætter nu i pufferligningen, og får (forhåbentlig) pH=3,91

Svar #7
24. april 2005 af bobbie (Slettet)

okay...rigtig mange tak...

Skriv et svar til: organiskkemi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.