Matematik

Areal af punktmængde - hjælp til at finde grænser

20. januar 2011 af edn (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg skal finde arealet af punktmængden M (se vedlagte billede), og grafen for funktionen lyder: 

f(x) = sin (x) + cos (x) hvor x tilhører [0;2pi]

Jeg ved bare ikke helt hvordan jeg skal finde grænserne, for hvis man solver f(x)=0, som jo er der hvor funktionen skærer x-aksen og dermed grænserne, giver lommeregneren mig det der snabel-a tegn, jeg aldrig helt har kunnet gennemskue. 

Jeg prøvede mig så frem på den gode gammeldags metode:

cos (x) + sin (x) = 0 <=>

cos (x) / cos (x) + sin (x) / cos (x) = 0 <=>

1 + tan (x) = 0 <=>

tan (x) = 1 <=>

x = tan^-1 (1) = pi / 4

Men dette kan jo ikke være grænserne, da det netop kun er x-værdien til det toppunkt der er i den første bue. 

Hvordan gør jeg det her?

Vedhæftet fil: mat opg.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
20. januar 2011 af peter lind

1+tan(x) = 0 <=> tan(x) = -1


Svar #2
20. januar 2011 af edn (Slettet)

 Årh jeg hader den slags småfejl! haha. Det gik vist lidt for hurtigt d; 


Svar #3
20. januar 2011 af edn (Slettet)

 Men det giver stadig ikke mening!

Nu giver det bare -pi/4 

Og som jeg kan gætte mig til ud fra billedet skal det give omkring pi/3


Brugbart svar (2)

Svar #4
20. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Vi har

cos(x) + sin(x) = 0 ⇒ cos(x)2 = sin(x)2 ⇒ cos(x)2 = 1- cos(x)2 ⇒ cos(x)2 = 1/2 ⇒

cos(x) = (√2)/2 ∨cos(x) = -(√2)/2 ⇒ x = π/4 + pπ/2 , p ∈ Z

Det ses, at for løsningerne til den oprindelige ligning skal cos(x) og sin(x) have modsat fortegn, så vi er begrænset til løsningerne i 2. og 4. kvadrant, dvs x = 3π/4 + pπ , p ∈ Z .Her er det løsningen x = 3π/4 , der er relevant for opgaven.


Svar #5
20. januar 2011 af edn (Slettet)

 Jeg burde egentligt også få flere resultater end et, da funktionen skærer x-aksen flere gange. 

Og det gør den vel uendeligt mange gange og jeg går ud fra, at det er derfor min lommeregner skriver snabel-a, men så er det man skal skrive et eller andet smart, når man solver og det er lige dét jeg ikke kan huske eller finde! 

noget med at man skal skrive at x tilhører de der 0 til 2pi


Svar #6
20. januar 2011 af edn (Slettet)

 Jeg har forsøgt lidt og ved det er i retning af dette - men ikke er dette: 

solve(cosx+sinx=0,x I 0<x<2)


Brugbart svar (1)

Svar #7
20. januar 2011 af placebo321 (Slettet)

det gør du ved at skrive

funktionen |x≥0 and x≤2*pi

Her går jeg ud fra at intervallet er [0 ; 2*pi]. Du skal huske større/mindre end eller lig med.

Hvis intervallet havde været  ]0 ; 2*pi[ skulle du have skrevet:

funktionen |x>0 and x<2*pi


Brugbart svar (0)

Svar #8
20. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

tan(x) er periodisk med periode π . -π/4 +π = 3π/4 .


Svar #9
20. januar 2011 af edn (Slettet)

 Aha nu har jeg det!

skrev følgende ind på lommeregneren: 

solve(sinx+cosx=0,x) I 0<x<2pi 

og fik: 

x = 3/4pig v x=7/4pi


Skriv et svar til: Areal af punktmængde - hjælp til at finde grænser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.