Kemi

Kemisk ligevægt - hjælp!

21. januar 2011 af xera (Slettet) - Niveau: A-niveau

I en beholder på 120 L findes 5,0 mol H2 (g) og 10,2 mol I2(g), og intet andet. Temperaturen er 20 ºC.

a) Beregn de to gassers partialtryk.
    -
Det har jeg gjort og H2's = 1,015 bar mens I2's = 2,071 bar

Beholderen opvarmes til 560 ºC, hvorved følgende ligevægt indstiller sig: H2 + I2 <--> 2HI Ved ligevægt bestemmes stofmængden af HI i beholderen til 9,2 mol.

b) Beregn stofmængderne n(H2) og n(I2) ved ligevægt
    - Det har jeg også gjort n(H2) = 0,4 mol og n(I2) = 5,6 mol 

c) Beregn totaltrykket i beholderen før og efter ligevægt. Hvorfor er de to tryk ens?
Her har jeg så lidt problemer jeg får p(før) = 3,0857 bar og p(efter) = 3,4617 bar. Er altså ret sikker på at mine udregninger er korrekte, men jeg kan ikke forstå hvordan de to tryk skal kunne være ens?

d) Beregn en værdi for ligevægtskonstanten ved 560 ºC.
 Her har jeg så igen problemer. Jeg tror jeg skal bruge formlen k = [2HI] / [H2] · [I2], men hvad gør jeg så herefter?

På forhånd tak! :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. januar 2011 af mathon

                                 Ptotal_560/Ptotal_20 = (273,15+560)/(273,15+20) = 2,84206

                                 Ptotal_560 = 2,84206·(3,08737 bar) ≈ 8,77 bar

ved 560ºC

                                 P(H2) =   (0,4/15,2)·(8,77 bar) = 0,23 bar
                                 P(I2)  =    (5,6/15,2)·(8,77 bar) = 3,23 bar
                                 P(HI) =    (9,2/15,2)·(8,77 bar) = 5,31 bar

.........

partialtrykket er bolbrøken af totaltrykket


Svar #2
21. januar 2011 af xera (Slettet)

Jeg forstår ikke hvorfor du udregner det på den måde, man burde vel bruge idealgasligningen og så vil det se sådan her ud:

               p(før) = ((10,2 + 5) · 0,0831· (20 + 273,15))/120 = 3,0857


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. januar 2011 af mathon

   d)

       en værdi for ligevægtskonstanten
       ved 560 ºC:
                     

                                                p(HI)2 / (p(H2)·p(I2)) = (5,31 bar)2 / ((0,23 bar)·(3,23 bar)) ≈ 38


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. januar 2011 af mathon

#1

    bolbrøken   --->   molbrøken


Skriv et svar til: Kemisk ligevægt - hjælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.