Kemi

Reaktionskinetik af 1. orden ???

05. februar 2011 af carmeny (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle,

Jeg har siddet med den opgave i rimelig lang tid nu, så nu håber jeg på at der er en der vil forklare mig hvad jeg gøre galt.

Opgave formuleringen lyder således:


Stoffet 2-chlorbutan reagerer med vand efter reaktionsskemaet:


CH3CH2CHCLCH3 + H2O → CH3CH2CHOHCH3 + HCl

Grafen viser resultatet af et eksperiment, hvor der fra starten blev fremstillet en 0,2 M vandig opløsning af 2-chlorbutan. Straks efter fremstillingen starter reaktionen, som følges ved at måle opløsningens ledningsevne som funktion af tiden. Ud fra den målte ledningsevne er den aktuelle koncentration af 2-chlorbutan beregnet.
Reaktionen er karakteristisk ved en konstant halveringstid og er dermed en første ordensreaktion.
a) Bestem halveringstiden for [C4H9Cl] ud fra grafen, og vis at den er konstant
b) Beregn reaktionshastigheden ud fra grafen til tiderne 0 s og 600 s

Hastighedsudtrykket for reaktionen er v = k • [C4H9Cl]
c) Beregn en værdi for hastighedskonstanten, k:
d) Beregn reaktionshastigheden til tiden 1200 s
:

Okay, jeg har vha grafen fundet T1/2 = 300 s

Men hvordan viser man at sådan en er konstant??

OG mht til del b: jeg kender jo en formel for T1/2 hvor k er involveret, så ville jeg isolere k og indsætte en vilkårlig [A] også finde v. Men så skal jeg finde k i del c ???

Hvad gør jeg galt? Altså hvis det var den omvendte rækkefølge ville det ikke være et problem at løse opgave, men det forvirre mig helt vildt at jeg først skal finde v også k ??

Please hjælp :((((
 


Brugbart svar (2)

Svar #1
05. februar 2011 af mathon

Men hvordan viser man, at sådan en er konstant??

         halveringsintervallerne på t-aksen er tilnærmet konstante på din grafiske [C4H9Cl] versus t afbildning.

Beregn reaktionshastigheden til tiden

                                     v = k·[C4H9Cl]t = (ln(2)/T½)·[C4H9Cl]t


Svar #2
05. februar 2011 af carmeny (Slettet)

 Tusind tak :-) Nu forstår jeg hvad jeg gjorde galt. Mange tak!!


Svar #3
05. februar 2011 af carmeny (Slettet)

 Hvordan beregner jeg del opgave d) ??

Altså min graf strækker sig kun over til t=1000, hvordan finder jeg koncentrationen for C4H9Cl ved t=1200s ??


Brugbart svar (1)

Svar #4
06. februar 2011 af mathon

                        k = ln(2)/(300 s) = 0,00231 s-1

                        [C4H9Cl](t) = C·e-kt = (0,2 M)·e-(0,00231 s^-1)·t

                        [C4H9Cl](1200 s) = (0,2 M)·e-(0,00231 s^-1)·(1200 s) = 0,0125 M


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. januar 2012 af VillyPølle (Slettet)


.


Brugbart svar (0)

Svar #6
31. august 2016 af MetteWNo (Slettet)

Hvad står C for i din formel i svar #4, mathon?


Skriv et svar til: Reaktionskinetik af 1. orden ???

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.