Kemi

Ligevægts indgreb

13. marts 2011 af gadehund (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej,

Har lige et par spørgsmål om nogle opgaver angående kemisk ligevægt og indgreb af det. Håber nogen kan hjælpe mig :)

1. Ved tilsætningerne til reagensglasene blev der i forsøget anvendt faste stoffer henholdsvis et par dråber af en ret koncentreret sølvnitratopløsning. Hvorfor tilsætter man ikke i stedet et par mL af ret fortyndede opløsninger af de pågældende stoffer?

 - jeg går ud fra at der må være en forskel mht den reaktions forskel der kunne være om man bruger fast eller flydende stod til at tilsætte. Også noget mgt. deres koncentration... er ikke sikker.

2. I et andet forsøg, stiller man to bægerglas ved siden af hinanden på et stykke hvidt papir, og de er fyldte næsten halvt op med 0,002M KMnO(4). Væsken skal stå nøjagtigt lige højt i de to glas. Derefter fordobles rumfanget i det ene bægerglas med tilsætning af demineraliseret vand. Hvorfor skal bægerglassene have konstant indre tværsnitsareal og ikke have fx. større tværsnitsareal foroven end forneden, som mange kaffekopper har?

- her går jeg ud fra at det er fordi, så er det mere præcist.

Håber nogen kan hjælpe mig :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. marts 2011 af Mifner (Slettet)

 1: her skyldes det som du selv er inde på hvor stor stofmængde der tilsættes, der bør ikke være forskel på reaktionen der forekommer om det er opløst eller ikke.

2. Jeg formoder her at det skyldes at når der så laves en visuel analyse af farven, er den længde som der ses igennem den samme, uanset hvor i væsken der kigges. Dette er for at undgå at en prøve virker mere / mindre farvet grundet forskel i den længde af væsken der ses igennem


Svar #2
13. marts 2011 af gadehund (Slettet)

Tak for svaret, men mht. det første punkt, er svaret så at stofmængderne ikke er ens for når stoffet er fast eller flydende og dermed koncentrationerne er anderledes? Og defor tilsætter man ikke bare ret fortyndede opløsninger af de pågældende stoffer?


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. marts 2011 af Mifner (Slettet)

 Grunden til at du tilsætter koncentreret sølvnitrat er at der så kommer en større stofmængde i en mindre volumen, og da alle kemiske reaktioner er stofmængder der reagerer med hinanden. Hvis du havde valgt en fortyndet opløsning havde det været nødvendigt at tilføre et større volumen for at få den samme stofmængde.

Jeg vil henvise til følgende to formler for stofmængder m/M (masse over molarmasse) og C*V (koncentration gange volumen). Så der kan gives den samme stofmængde fra en fortyndet opløsning som en koncentreret opløsning eller et fast stof, men det vil kræve forskellige volumerne. Hvis koncentrationen af en opløsning halveres skal bruges den dobbelte volumen for at få den samme stofmængde


Skriv et svar til: Ligevægts indgreb

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.