Fysik

Bremsesvigt

16. marts 2011 af NejIkkeIgen (Slettet) - Niveau: A-niveau

er der en der er frisk på at hjælpe mig med noget fysik :-)

opgave A har jeg lavt og opgave b  er jeg kørt fast :-(

En lastbil kører med farten 79 km/h på en 6,2 km lang strækning.
a) Hvor lang tid tager det for lastbilen at køre denne strækning? DEN HAR JEG LAVT OG FÅR TIL 4,71 min


På toppen af en 400 m høj bakke har lastbilen farten 10 km/h. Da lastbilen er
kommet ned i højden 200 m, er farten steget til 110 km/h. Lastbilen har massen
64 ton.
b) Beregn lastbilens tab i mekanisk energi fra toppen af bakken til højden
200 m.

Pludselig svigter lastbilens bremser, og chaufføren kører derfor ind på et
opadgående nødspor som vist på figuren. Ved indkørslen på nødsporet er
lastbilens fart 110 km/h. På vej op ad nødsporet er lastbilen påvirket af en
gnidningskraft, der har størrelsen 120 kN.

c) Indtegn på bilag 1 pile, der viser størrelse og retning af de kræfter, som
virker på lastbilen på vej op ad nødsporet.
Hvor langt kører lastbilen op ad nødsporet, inden den holder stille?


Brugbart svar (3)

Svar #1
16. marts 2011 af mathon

b)
         10 km/h = 2,7778 m/s

         110 km/h = 30,5556 m/s

                                                                         oppe                                                             nede
                                          Emek =               (1/2)·m·voppe+ m·g·hoppe             (1/2)·m·vnede2 + m·g·hnede

 .                                        ΔEmek =            (1/2)·m·(voppe2 - vnede2) - m·g·(hoppe - hnede)          
                                        
 
(1/2)·(6,4·104 kg) ·((2,7778 m/s)2 - (30,5556 m/s)2 - (6,4·104 kg)·(9,80665 m/s2)·((400 m) - (200 m)) =

                                                             

                                                            


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. marts 2011 af heliumdyt (Slettet)

vil du forklare mig kort hvad du har gjort :-)


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. marts 2011 af heliumdyt (Slettet)

sidder med den samme opgave og er helt los, og kan ikke rigtig finde hoved og halen i den


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. marts 2011 af mathon

@ #0

      har du ikke glemt frakørselsvejens hældning på 30º med vandret ?


Svar #5
16. marts 2011 af NejIkkeIgen (Slettet)

nej hvor ser du det ??


Svar #6
16. marts 2011 af NejIkkeIgen (Slettet)

# 3 er du kommet til opgave c ??, kan du hjælpe mig med den ??


Brugbart svar (1)

Svar #7
16. marts 2011 af heliumdyt (Slettet)

nej er totalt gået i stå med den, :.-(


Brugbart svar (0)

Svar #8
16. marts 2011 af mathon

@ #5
                 OK   ...jeg har bare set en næsten identisk opgave , hvor de 30º også var med i teksten...

                  bremsekraft
                                            Fbrems = Fgnid

                                            abrems = -Fgnid / m = -(1,2·105kg·m/s2) / (6,4·104 kg) = -1,875 m/s2
                          

                                            Δs = -vo2 / abrems


Svar #9
16. marts 2011 af NejIkkeIgen (Slettet)

det her er eksamens sætte 2010 i aug.


Svar #10
16. marts 2011 af NejIkkeIgen (Slettet)

hvis det ikke skal være for meget besvær for dig, vil du så hjælpe med c :-)


Brugbart svar (0)

Svar #11
16. marts 2011 af Studieguruen (Slettet)

 du udregner den resulterende kraft på lastbilen og beregner accelerationen. dernæst kan du beregne strækningen s ud fra v^2 = 2as

du kan også beregne opgaven ud fra en energibetragtning:

Ekin - Agnid = E_pot

hvoraf højden beregnes

og herefter beregner du strækningen ved trigonometri 


Brugbart svar (0)

Svar #12
16. marts 2011 af Studieguruen (Slettet)

 husk at E_pot = mg*s*sin (v)


Brugbart svar (0)

Svar #13
16. marts 2011 af mathon

korrektion til #8

                  bremsekraft
                                            Fbrems = Fgnid

                                            abrems = -Fgnid / m = -(1,2·105kg·m/s2) / (6,4·104 kg) = -1,875 m/s2
                          

                                            Δs = -vo2 / (2·abrems)


Brugbart svar (0)

Svar #14
16. marts 2011 af Studieguruen (Slettet)

 den kommer derfor til at hedde:

Ekin - Agnid = mgs*sin(v)


Brugbart svar (0)

Svar #15
16. marts 2011 af mathon

  
              ...men V er der ingen oplysning om...


Brugbart svar (0)

Svar #16
16. marts 2011 af Studieguruen (Slettet)

 Jo, der bliver oplyst at lastbilen kører ind på nødsporet med en hastighed på 110 km/t. ..


Brugbart svar (0)

Svar #17
16. marts 2011 af Studieguruen (Slettet)

 Eller tænker du vinklen v? Der står i den oprindelige opgave, at bakken hælder med 11 grader..


Brugbart svar (0)

Svar #18
16. marts 2011 af Studieguruen (Slettet)

lavede den også tidligere:

https://www.studieportalen.dk/forums/Thread.aspx?id=982555


Brugbart svar (0)

Svar #19
13. august 2017 af Hallihallo1 (Slettet)

Hvordan laver man a) i opgaven? Mit giver 3,9 men det kan ikke passe... plz hjælp


Brugbart svar (0)

Svar #20
13. august 2017 af Hallihallo1 (Slettet)

Nu har jeg fundet ud af det. nevermind


Skriv et svar til: Bremsesvigt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.