Smør, testosteron og kortisol

Klik her og download nu
Opgave fra eksamenssæt om smør (indeholder fedtsyrers biokemiske opbygning, energisammensætning i kosten mm), defekte testosteronreceptorer (om bl.a mutationer) og kortisolniveauet hos grise hvor feedback mekanismer beskrives.
Uddannelse: STX 3. år
Fag: Biologi
Tilføjet af: marielouise87
Tilføjet: 21-03-2007
Type: Opgavesæt
Studieportalen.dk
Biologi-opgaver
”Smør, defekte testosteronreceptorer og kortisol hos grise” , 3.x
Monoumættede fedtsyrer: Hvis en fedtsyre er monoumættet betyder det, at der kun findes én dobbelt
binding mellem to kulstofatomer. Hvis et hydrogenatom hægter sig på en monoumættet fedtsyre vil den
bryde dobbeltbindingen og dermed gøre den mættet. Den generelle formel for en monoumættet fedtsyre
er: CH3(CH2)mCH=CH(CH 2)nCOOH
Polyumættede fedtsyrer: Hvis en fedtsyrer er polyumættet betyder det, at der findes mere end én
dobbeltbinding, altså 2 - n dobbeltbindinger mellem to kulstofatomer. Den generelle formel for en
polyumættet fedtsyre er: CH3(CH2)m(CH=CHCH2)x(CH2)nCOOH
Som før skrevet skal man have max 30 % fedt om dagen, og ud af de 30 % er den anbefalede fordeling
af fedtsyrer som følgende: Mættet fedt:
Max 10 %
Monoumættet fedt:
10 - 15 %
Polyumættet fedt:
5 - 10 %
Fordelingen af fedtsyrer i smørret oplyses i opgaven til:
Mættet fedt:
53,3 g
Monumættet fedt:
21,2 g
Polyumættet fedt:
3,3 g
Da de øverste værdier kun beskriver procenter af en samlet mængde på 30 %, mens de nederste viser
tal udfra en samlet mængde på 77,8 g, er det klart, at tallene nederst vil være højere. Det er altså ikke så
meget tallene, men selve forholdet mellem andelen af de forskellige typer fedtsyrer, som er det
vigtigste. Der er over dobbelt så meget mættet fedt som umættet fedt i smørret og helt galt står det til
med det polyumættede fedt, hvoraf smørret kun består af en meget lille del. Det er altså overvejende
mættet fedt som er i smørret, lige præcis den slags fedt man skal passe på.
Smørret indeholder også en meget stor mængde kolesterol, 282 g pr. 100 g. Kolesterol, som også er et
fedtstof, er nødvendigt for at danne nye cellemembraner. Det er samtidig udgangspunkt for galdesyrer,
kønshormoner og D-vitamin. Vi danner selv den nødvendige mængde og behøver faktisk slet ikke at få
tilført kolesterol gennem kosten. Hvor meget kolesterol der dannes, afhænger blandt andet af arvelig
disponering og af det, vi spiser. Især de mættede fedtsyrer kan få produktionen til at stige, så
3

Opret Kommentar

Du skal være logget ind for at oprette en kommentar til denne video. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.