Matematik
planintegrale til dobbeltintegrale
Hej
Har lidt svært ved at forstå disse typer af opgaver. Man skal først skitsere området, er nemt nok, da jeg bruger geogebra, efter skal jeg omskrive planintegralet til et dobbeltintegrale.
fx
Opg - Lad S være området i (x;y)-planen, der er begrænset af x = y og y = sqrt(x)
a) skitser området
http://peecee.dk/upload/view/412221
b) omskriv planintegralet til dobbeltintegrale. Her har jeg svært ved at forstå hvad y går fra og til i integralet.
fx går det yderste integrale som integreres for x fra 0-1 (næsten altid), da man aflæser, hvis i kigger på billedet.
Men hvad med y?
∫0,1 - Betyder fra 0 til 1.
Integralet ser således ud.
∫x*y dA hvor y skal være det inderste.
Den vil altså komme til at se således ud.
∫0,1(∫?, ? x*y dy) dx) hvis i forstår at læse det.
Håber en kan forklare mig det, eller give et trick til at aflæse y værdierne.
Svar #1
24. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)
Hvilket integral er det, der skal omskrives? Er det integralet til beregning af arealet af området mellem de to grafer?
Så har man
A = 0∫1 ((√x) - x) dx
= 0∫1 x∫√x 1 dy dx
Det hedder et integral på dansk, ikke et integrale.
Svar #2
24. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)
I dobbeltintegralet løber x fra 0 til 1 mens y løber fra x til √x .
Svar #3
24. maj 2013 af Raaydk (Slettet)
Oki, giver lidt mening, svar 2 altså.. det er det jeg har svært ved at se :) altså hvad y løber fra.
Hvad med denne opgave:
(integrale) er integrationsområdet til s der er begrænset af x aksen, linjen y = x og linjen y= 2-x
løber y så fra x til 2-x eller hvordan?
her er en tegning, så den kan se den :)
http://peecee.dk/upload/view/412228
Her vil x vel løbe fra 0 til 2... men y?
Svar #4
24. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)
#3
Her er der tale om trekanten begrænset af x-aksen og de to rette linier.
Man skal del integralet op i en sum af to integraler:
1) I det første integral løber x fra 0 til 1, mens y løber fra 0 til x ;
2) I det andet integral løber x fra 1 til 2, mens y løber fra 0 til 2-x .
Svar #5
24. maj 2013 af Raaydk (Slettet)
Jamen hvorfor er det lige man deler det op? er der en regel, når det er trekanter eller?
Har faktisk en sidste, som jeg håber du os vil kommentere.
Lad S være området i (x;y)-planen, der er begrænset af cirklen med ligningen x2+y2 = 1.
http://peecee.dk/upload/view/412232
Her vil x vel løbe fra -1 til 1. men igen, altså, jeg vil sige at y os løber fra -1 til 1??
Svar #6
24. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)
#5
Man deler op, fordi det er to forskellige funktionsudtryk, der begrænser y opadtil.
For cirklen løber x mellem -1 og 1, mens y løber mellem -√(1-x2) og √(1-x2)
Svar #7
24. maj 2013 af Raaydk (Slettet)
Hmm, hvad skal man kigge på for at finde ud af de y værdier, altså hvad den løber fra og til. Hvis du har et par trick jeg kan tage til mig, må du gerne skrive dem.
Skal til eksamen imorgen, og det her, er sådan det eneste jeg synes er rigtigt svært at finde ud af. Kan fint udregne integralet man får angivet, hvis man altså finder de rigtige værdier.
Svar #8
24. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)
#7
Man skal se på den enkelte situation. For cirklen er det vel klart, at y for en værdi af x0 løber mellem det nedre punkt på cirklen og det øvre punkt på cirklen, altså mellem de to skæringspunkter med cirklen og linien x = x0 .
Hvis x2 + y2 = 1, finder man de to skæringspunkters y-koordinater ved at isolere y:
y = ±√(1-x2) , |x| ≤ 1 .
Svar #9
24. maj 2013 af Raaydk (Slettet)
oki, jeg takker fordi du gad bruge tid på mig :) god aften.
Svar #10
24. maj 2013 af peter lind
Lav en tegning af integrationsområdet. Hvis du integrere for y først skal du finde øvre og nedre grænser for y, som jeg kalder for g1(x) og g2(x) For et givet x bliver det indre integral ∫g1(x)g2(x)f(x,y)dy Hvis du integrer for x først skal du bare bytte om på x og y i det ovenfor beskrevne
Skriv et svar til: planintegrale til dobbeltintegrale
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
