IT

Hvordan omregnes decimaltal til Hex?

26. marts 2014 af KDaugbjerg (Slettet) - Niveau: C-niveau

hejsa er igang med Grundforlæb til It supoorter, her har vi fået nogle opgaver hvor vi skal cenvetere 4 decimaler til Hex. men jeg ved overhovedet ikke hvordan det gøres :S er der nogen der f.eks kan lave 2329 om til Hex skåret ud i pap :)

Ellers på forhånd mange tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

Skriv 2329 på formen

        2329 = a·163 + b·162 + c·16 + d ,

hvor a,b,c,d ∈ {0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15}


Svar #2
26. marts 2014 af KDaugbjerg (Slettet)

´sorry men det siger mig bare ingenting :(


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

Et eller andet må der vel være gået forud for denne opgave i undervisningstimerne?


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. marts 2014 af peter lind

Nemmer mulighed. Foretag gentagne heltalsdivision med 16.  resten ved divisionen bliver cifrene. Her en illustration med tal i 10 talssystemet

Tag tallet 836

Dividerer du det med 10 får du 83 med 6 til rest det mindst betydende ciffer

Dividerer du 83 med med 10 får du 8 med 3 til rest det næstmindst betydende ciffer

dividerer du 8 med 10 får du 0 med 8 til rest   det mest betydende ciffer


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. marts 2014 af peter lind

I 16 talsystemet betegner A, B, C, D,  E og F cifrene med værdierne i titalsystemet 10, 11, 12, 13, 14  og 15


Svar #6
26. marts 2014 af KDaugbjerg (Slettet)

tak citèr men kan du prøve at udregne 2329 :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. marts 2014 af peter lind

jeg tager kun det første

2329/16  giver 145 med med 9 til rest, så det mindst betydende ciffer er 9

Fortsæt selv med de 145

Det kan laves meget automatisk i et regneark, hvis du skal omdanne flere tal


Brugbart svar (1)

Svar #8
26. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Start med at beregne potenserne

160 =1 , 161 = 16, 162 = ... 163 = ..., 164 = ...

Da 163 > 2329 , og 162 < 2329 , starter man med at dividere 2329 med 162 .

2329/162 = 9 med rest 25 .

Resten 25 divideres så med 161:

25/161 = 1 med rest 9 .

Da den næste divisor er 160 = 1, bliver sidste ciffer lig med resten 9 . Altså har vi

232910 = 9·162 + 1·161 + 9·160 = 91916 = #919


Svar #9
26. marts 2014 af KDaugbjerg (Slettet)

mange tak skal i allesammen have :)


Brugbart svar (0)

Svar #10
12. april 2014 af hesch (Slettet)

Hvis det er et PC-program, du skal lave til konverteringen, står tallet 2329 jo allerede på binær, og dermed som:  2329d = 0919h = 0000 1001 0001 1001b.

Så vidt jeg husker har ASCII-karaktererne: "0" = 30h , "1" = 31h , osv.  ( slå det efter ). Så det første ciffer i ASCII-format fremkommer ved:

char( ( ( 2329 AND 0F000h ) shr 12 )+30h) = "0"      ( kan fremkomme på flere måder )

2. ciffer: char( ( ( 2329 AND 0F00h ) shr 8 ) + 30h ) = "9"        osv.

Altså det var jo noget man i DOS-dagene assemblerprogrammerede på 12 - 14 linier, og beregningen blev foretaget på vel 100 clockcycles.


Brugbart svar (0)

Svar #11
12. april 2014 af hesch (Slettet)

slettet.


Skriv et svar til: Hvordan omregnes decimaltal til Hex?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.