Biologi

Calciumionkanal

12. april 2014 af Arkimedesanton - Niveau: A-niveau
Hej SP.

Hvilken betydning har calciumion-ioner for muskelceller??? Har det en effekt på evnen til at vokse??

Ved godt hvad ionkanaler har af betydning i forbindelse med nervesignaloverførsler, men hvad med muskelceller?

Brugbart svar (0)

Svar #1
12. april 2014 af ioxer

Et aktionspotential bevæger sig ind i muskelfibrene via T-tubuli. T-tubuli er invaginationer i muskelfibrene. Inde i T-tubulien, aktiverer aktionspotentialet nogle spændings-afhængige kanaler (DHPR), som igen åbner nogle calcium-kanaler (RyR) via allosterisk regulation. Disse calcium-kanaler sidder inde i muskelcellen mellem det sarcoplasmatiske reticulum og cytoplasmaet. Når disse calcium-kanaler åbnes, strømmer calcium ud i cytoplasmaet og hen til de kontraktile filamenter.

nu til det sjove!

Du har 2 aktin-filamenter. Disse aktin-filamenter kan lave en binding med myosin, som gør, at myosin trækker (power stroke) i aktin-filamentet, så musklen kontraheres (hvis der altså er mange, der gør det på samme tid).

men!!

disse bindings-steder på aktin-filamenterne, som myosin skal bindes til er helt usynlige for myosinen, for der ligger nemlig tropomyosin ovenpå aktin-filamenterne! det er her, calciummen kommer ind. Calcium binder sig nemlig til et nyt molekyle, kaldet troponin. Når troponin har bundet calcium, trækker troponinen tropomyosinen væk fra aktin-filamenternes myosin-bindingssted, så myosin kan bindes til aktin, og musklen så kan kontrahere.


Skriv et svar til: Calciumionkanal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.