Fysik

FYSIK HJÆLP

14. april 2014 af 102938475 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa :) kom i stå med en virkelig irriterende fysik opgave :(

Jordens overflade kan beregnes som 4 π r2, hvor r =3.367km er jordkulens radius. den gennemsnitlige indstråling er 200 W/m2 ved jordoverfladen. 

Vis, at den samlede instråling er godt otte tusinde gange det, vi bruger til menneskelig aktivitet.

# forbrug pr. person i verden : 2100 W

På forhånd :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. april 2014 af hesch (Slettet)

Jordens befolkning ≈ 7E9 mennesker.

Samlet effektforbrug dermed ( iflg. opgaven ) Pbrugt = 2100W * 7E9 =14,7E12 W.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jordens radius = 3,367E6 m, og jordens areal dermed:  A = 142,5E12 m2.

Indstrålet effekt ( sollys ): Psol = A * 200W/m2 = 28,5E15 W

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Psol / Pbrugt = 1940

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Men solen skinner jo ikke lodret ned på jordoverfladen overalt på jorden. Nogen steder er solen ved at stå op / gå ned, og nogen steder er det nat.

Opgavens oplysning om jordens overflade er en afledningsmanøvre !

Så du skal projicere den fra solen synlige jordoverflade på et plan, som solen stråler vinkelret ind imod. Regn nu arealet ud af denne projektion på dette plan.


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. april 2014 af hesch (Slettet)

#1:   OBS:   Jordens radius ved ækvator = 6376 km   ( tastefejl i #0 ).

Dermed   Psol / Pbrugt1940  7000.

Men den sidste del af forklaringen i #1 er nu den rigtige alligevel.  Regn det rigtige ud på denne måde.


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. april 2014 af HomeWorkk (Slettet)

Hej, jeg har lidt svært med fysik, nogen der kan hjælpe mig.

opgaven lyder hvilken sammenhæng er der mellem frekvens og snorlængde? lav en grafisk analyse og opstil en brugbar model. nogen der kan forklare mig, hvordan man laver en grafisk annalyse.

har lagt grafen som fil.

Tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. april 2014 af hesch (Slettet)

#3:   Opret en ny tråd, da emnet er et helt andet.


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. april 2014 af HomeWorkk (Slettet)

i må virklig undskylde, men jeg havde oprettet en tråd, der var ingen der svared på spørgsmålet. Så det var min sidste udvej til få nogen til at kigge på opgaven og få hjælp :)


Svar #6
14. april 2014 af 102938475 (Slettet)

#1

hvad betyder det med jordens befolkning ≈ 7 E 9 mennesker ????


Svar #7
14. april 2014 af 102938475 (Slettet)

Unskyld men jeg er lidt lost idet du har skrevet :( jeg forstår ikke de E'er der kommer imellem talene. Det er første gang jeg ser dem.


Brugbart svar (0)

Svar #8
14. april 2014 af hesch (Slettet)

Din lommeregner bruger dem vel ?

E7 betyder   " * 107 ",     E-4 betyder   *10-4.

Så 7E9 mennesker betyder  7*109 mennesker = 7 milliarder = 7000000000.

1 milligram = 1E-3 gram

Grunden til, at jeg anvender denne notation, er at det er nemmere at skrive, i stedet for disse  *10hævetskrift.


Svar #9
14. april 2014 af 102938475 (Slettet)

Det sku rigtigt :o omg du må virkelig unndskylde for sådan et dumt spørgsmål xD 


Brugbart svar (0)

Svar #10
15. april 2014 af hesch (Slettet)

#9:  Det er ok, men det staves altså:    sku  →  sgu   ( en forkortelse af  "så Gud" )      :)


Svar #11
16. april 2014 af 102938475 (Slettet)

Har lige et spørgsmål med arealet du her regnet ud. brugte du dette formel med 4 π r2 som stog i opgaven eller brugte du noget andet ???


Brugbart svar (0)

Svar #12
16. april 2014 af hesch (Slettet)

Nej, 4πr2 er kuglens overflade.

Prøv at læse #1 og #2 igen.

Du skal forestille dig, at du saver jorden midt over, således at den nu flade side af jorden vender direkte mod solen. På denne flade vil solens stråler skinne vinkelret ned, og strålingens effekt vil derfor være de angivne 200 W/m2.

Men hvor stor vil arealet af denne flade være ?

( Spørg igen ).


Brugbart svar (0)

Svar #13
17. april 2014 af hesch (Slettet)

#12: Af nysgerrighed har jeg gravet dette frem: http://da.wikipedia.org/wiki/Solenergi

Der er defineret en enhed, kaldet 1 sol = 1000 W/m2, der er gældende ved skyfri himmel hvor solen stråler vinkelret ned mod jordens overflade. Man har endvidere målt en gennemsnitlig indstrålet effekt over hele jordens overflade = 236 W/m2.

Det, jeg ville have dig til at gøre, var at anvende 1 sol = 1000 W/m2 på den overskårne jords flade areal, der beregnes som  A½ = πr2 ,  altså  1/4 af jordens overflade.

A½ = πr2 = 127,7E12 m2      =>

Psol = A½ * 1000 W/m2 = 127,7E15 W     =>

Psol / Pbrugt = 8687.  Der er så nogle skyer, hvorfor man kan runde dette tal lidt ned.

Hvis du anvender det målte gennemsnit over hele jordens overflade = 236 W/m2, finder du

Psol = 4πr2 * 236 W/m2 = 120,6E15 W       =>

Psol / Pbrugt = 8204

Men anvender du opgavens indstrålede effekt = 200 W/m2 finder du altså kun

Psol / Pbrugt = 6951, ikke godt 8000


Svar #14
17. april 2014 af 102938475 (Slettet)

Jeg ved ikke om du har læst opgaven ordentlig. talet skal være godt 80000 gange større  end det menneskelige forbrug => skal være der oppe omkring 16000.


Brugbart svar (0)

Svar #15
17. april 2014 af hesch (Slettet)

#14:  I  #0 står der skrevet:

Vis, at den samlede instråling er godt otte tusinde gange det, vi bruger til menneskelig aktivitet.

Det er da ikke en tastefejl, hvor der mangler et "0", for tallet er jo skrevet ud i bogstaver, som på en check.

At forbruget pr. person i verden skulle være 2100  210 W, virker ikke realistisk. I dette tal skal includeres effektforbrug fra industri, godstransport, persontransport, aircondition, boligopvarmning mm.

Tallene i #13, der varierer mellem 6951 og 8687 afhængig af beregningsmetode, er i samme størrelsesorden som tallet "godt otte tusinde"   ( ≈ 8100 . . . 8200 ).

Hvilket tal skal være omkring 16000 ?


Skriv et svar til: FYSIK HJÆLP

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.