Fysik

Eksamensopgave: Hastighed (lineær regression)

15. april 2014 af lassen10 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej,

Jeg har løst en eksamensopgave men er usikker på, om resultatet er korrekt. Opgaven går ud på at finde ud af, til hvilket tidspunkt en cyklist opnår en fart på 25 km/h ud fra en tabel med data (se den vedhæftede fil for dataet).

Der nævnes, at accelerationen "med god tilnærmelse er konstant i det givne tidsrum."

Jeg har løst opgaven ved at lave lineær regression i WordMat. Forskriften fås: 

y=3,6x-3

Hvoraf jeg har indsat de 25 km/h som x:

y=3,6\cdot 25 km/h-3=87 s

Er enheden korrekt? 87 sekunder lyder desuden som forholdsvis lang tid i forhold til resten af dataet. Bliver glad for, hvis nogen kan hjælpe. Tak.


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. april 2014 af peter lind

I dine data har du tid og længde. Hvis der er konstant accelleration vil du have  s=½*a*t2 altså ikke en lineær funktion I din beregning ovenfor indsætter du blot en hastighed i km/time. Kan vi ikke få en ordentlig forklaring på opgaven


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#0

Du skriver, at der er tale om en eksamensopgave. Angiv et link til opgavesættet på www.uvm.dk , så vi undgår, at folk skal gætte sig til, hvad opgaven går ud på.


Brugbart svar (1)

Svar #3
15. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

Der er vist tale om Opg 6. i dette eksamenssæt

http://www.uvm.dk/~/media/UVM/Filer/Udd/Gym/PDF11/110823_stx112_FYS_A.ashx


Svar #4
15. april 2014 af lassen10 (Slettet)

#3

Lige præcis. Der er tale om opg. 6 i eksamenssættet. Kan I hjælpe?

http://www.uvm.dk/~/media/UVM/Filer/Udd/Gym/PDF11/110823_stx112_FYS_A.ashx


Brugbart svar (1)

Svar #5
15. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Bestem den konstante acceleration a , og benyt så, at v = a·t .


Svar #6
15. april 2014 af lassen10 (Slettet)

#5

Den konstante acceleration er vel givet ved:

s=1/2\cdot a\cdot t^2

Skal a isoleres? Hvis ja, hvad bør så indsættes som s og t^2? Der er jo mange værdier. Anvendes regression?


Brugbart svar (1)

Svar #7
15. april 2014 af peter lind

Du skal lave regression på de data. Det kan gøres på flere måder. Du kan kvadrere t værdierne som variabel. Du skulle så få en lineær funktion af t2  Hældningen vil være ½a

alternativ kan du lave en ulineær regression som så vil give dig funktionen direkte


Svar #8
15. april 2014 af lassen10 (Slettet)

#7

Hvis førstnævnte metode benyttes fås tidspunkterne t=0^2=0, 1^2=1, 2^2=4 op til t=6^2=36

Tages så et gennemsnit af disse t-værdier for at indsætte i s=1/2\cdot a\cdot t^2

Hvis sidstnævnte metode anvendes (ulineær regression), så menes der vel her enten eksponentiel-, potens- eller polynomisk regression (i WordMat). Eller betyder "ulineær regression" noget helt andet? Jeg har ikke hørt udtrykket endnu, så jeg formoder at der er tale om en af de førnævnte metoder (eksponentiel, potens eller polynomisk).

Jeg har desuden sat punkterne ind i GeoGebra (strækningen på x-aksen og t^2 på y-aksen) og foretaget lineær regression. Forskriften hedder y=1,67x


Brugbart svar (1)

Svar #9
15. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Lav regression med en lineær model på s som funktion af t2 . Hældningskoefficienten er så lig med (1/2)a .


Svar #10
15. april 2014 af lassen10 (Slettet)

#9

Det har jeg gjort i GeoGebra (som beskrevet i sidste del af #8) hvor der er tale om akserne (x,y)=(s,t^2) og forskriften bliver y=1,67x, hvilket må give

 s=1,67\cdot t^2

Hvad jeg ikke forstår er, at der stadig er 2 variable at holde styr på. Hvad indsættes? Det er jo i sidste ende tiden, der skal findes i opgaven (hvor lang tid der tager, før at cyklisten opnår farten 25 km/h). 


Brugbart svar (1)

Svar #11
15. april 2014 af peter lind

du skal lave regression på dataene

t2    sek2  0     1        4        9      16      25      36

s     m      0    0,6     2,4     5,4     9,6     15     21,6 

at skrive t = 02  =  0,12  =  1,22   = ....       er noget vås  


Svar #12
15. april 2014 af lassen10 (Slettet)

#11

Okay. Men har jeg så ikke gjort det rigtigt fra starten af (#1)? I det vedhæftede dokument med data har jeg jo allerede foretaget lineær regression og fået forskriften y=3,6x-3


Brugbart svar (1)

Svar #13
15. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

Hvis man danner forholdet s/t2 for alle datasæt i tabellen, hvor t > 0, vil man se, at dette forhold er konstant. Det burde derfor ikke være så vanskeligt at bestemme den konstante acceleration for bevægelsen beskrevet i tabellen.


Svar #14
15. april 2014 af lassen10 (Slettet)

#13

Godt formuleret, tak. Den konstante acceleration er i givet fald 0,60 m/s^2

Så bruges denne formel vel:

v=a\cdot t omskrevet til t=v/a

Er a så hældningen af den lineære regression (1,67\cdot 2) eller er a den konstante acceleration? 


Brugbart svar (1)

Svar #15
15. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#14

Nej, det er ikke korrekt. Du bør jo skele til, hvordan den relation ser ud, som du forsøger at bestemme. I en bevægelse med konstant acceleration a, der starter fra hvile, har man

        s = (1/2)·a·t2

så når man bestemmer hældningskoefficienten som det konstante forhold s/t2 , skal man så bestemme acceleration a ud fra dette forhold korrekt.

Hvor kom lige tallet 1,67 fra ?

Forholdet s/t2 er konstant og lig med 0,6 m/s2 , og det er jo så lig med (1/2)·a .


Svar #16
15. april 2014 af lassen10 (Slettet)

#15

Okay, tak. Så har man forskriften s=(0,6 m/s^2)\cdot t^2

Jeg er dog stadig i tvivl om, hvordan man nu regner ud, hvor lang tid der går, inden farten er oppe på 25 km/h. 


Brugbart svar (0)

Svar #17
15. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#16

Beregn først accelerationen a ud fra den fundne hældningskoefficient, og bestem så tiden ud fra relationen

        v = a·t .

Man kender v og a og kan så beregne tidspunktet t.


Svar #18
16. april 2014 af lassen10 (Slettet)

Nu begynder det hele at give bedre mening. :-)

1/2\cdot a=0,6 m/s^2 hvor de 0,6 m/s^2 er accelerationen a fundet ud fra hældningskoefficienten (det konstante forhold s/t^2). 

v=a\cdot t kan så anvendes, idet hastigheden v=25 km/h og a=0,6 m/s^2, så man skal bare omskrive formlen til t=v/a og sætte ind. 


Brugbart svar (0)

Svar #19
16. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#18

Nej, de 0,6 m/s2 er netop ikke accelerationen a. Som du selv skriver er

      (1/2)·a = 0,6 m/s2 .

Ja, man isolerer tiden t, når man kender hastigheden v og accelerationen a.


Svar #20
16. april 2014 af lassen10 (Slettet)

#19

I dette tilfælde får jeg 

t=(25000 m/3600 s)/1,2 m/s^2=5,79 s

idet jeg har brugt formlen t=v/a og omskrevet de 25 km/h til 25000 m/3600 s. Enheden bør derfor være korrekt, men 5,79 s lyder som et ret lavt tal for at cyklisten opnår farten 25 km/h.


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.