Fysik

Induceret spænding

17. april 2014 af Linnese (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har fået en opgave, hvor jeg skal beregne den inducerede spænding i en spole, jeg ved, at jeg skal bruge formlen:

Uinduceret=-N*A*cos(θ)*dB/dt

Hvordan bestemmer jeg θ ud fra følgende oplysninger: 

En magnetlygte indeholder en spole med 200 vindinger og tværsnitsarealet 12 cm2. Magnetfeltet fra den magnet er vinkelret på spolen. Magnetfeltet er homogent på spolens plads. På et tidspunkt vokser den magnetiske fluxtæthed med 80 mT/ms


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. april 2014 af hesch (Slettet)

Magnetfeltet fra den magnet er vinkelret på spolen   =>    θ = 0      =>      cos θ = 1.

Jeg kan ikke forklare/argumentere for dette, for det er jo blot enkonsekvens af, hvordan θ er defineret i opgaven. Havde der stået:   Uind = N*A*sin(θ)*dB/dt,  havde jeg svaret:  θ = -π/2    => sin θ = -1.

Normalt skriver man:  Uind = dψv/dt ,  hvor ψv er fluxvindingstallet = B*A*N. Herudfra kan man så sidde og rode lidt med sine egne cos/sin-funktioner, og definition af θ, hvilket jeg så her har benyttet lejligheden til.    :)


Svar #2
17. april 2014 af Linnese (Slettet)

Mange tak for hjælpen!


Skriv et svar til: Induceret spænding

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.