Matematik

Parametrisering

17. april 2014 af Haxxeren - Niveau: Universitet/Videregående

Hej,

Jeg har lagt et eksempel ud fra lærebogen:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/31729551/Parametrisering.jpg

Er det ikke parameteren u, der tegner en cirkel og v, der angiver højden på cylinderen? I lærebogen står der det omvendte. Er det en fejl?

Tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

Jo, det er korrekt, hvad du angiver. Det er dog også korrekt formuleret i det, du har vedlagt. Læs det igennem igen, så du bedre forstår formuleringen.


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. april 2014 af peter lind

Det er korrekt at det er u som angiver cirklen og v, der angiver højden


Svar #3
17. april 2014 af Haxxeren

#1

Det eneste sted, hvor u er en ret linje er på et uv-koordinatsystem. Hvordan kan v angive parallelle cirkler?


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. april 2014 af peter lind

u er en parameter og ikke en ret linje


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Når v holdes konstant og u varieres, beskrives for fastholdt a en cirkel i planen z = v .

Når u holdes konstant og v varieres, beskrives for fastholdt a en ret linie parallel med z-aksen.


Svar #6
17. april 2014 af Haxxeren

#4

Det er rigtigt, men en konstant u-værdi på et uv-koordinatsystem giver en ret linje. Det var det mente, men jeg kan ikke helt se, hvordan v skulle afbilde parallele cirkler eller læser jeg det forkert?


Brugbart svar (0)

Svar #7
17. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Genlæs #5. Det er variationen i u med v fastholdt, der frembringer parallelle cirkler.


Svar #8
17. april 2014 af Haxxeren

#7

Svaret i #5 giver god mening.

Hvis jeg nu ønsker at finde tangenten til et givent punkt for parameteren r(u(t),v(t)), så differentierer jeg:

r'(t) = dr/dt = ∂r/∂u · u' + ∂r/∂v · v'

Vil det sige, at jeg her får to tangenter svarende til ru og rv? Er i tvivl, om ru = ∂r/∂u eller ru = ∂r/∂u · u'.


Brugbart svar (0)

Svar #9
17. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Der er ikke to tangenter, men tangenten er her opløst i to komposanter.

Der vil vel gælde ru = ∂r/∂u .


Svar #10
17. april 2014 af Haxxeren

#9

Ja, okay.

Når man skal finde en normalvektor til f.eks. en flade, så finder man gradianten og deler den efterfølgende med længden af gradienten.

Hvis g(x,y,z) = -z + √(x2 + y2) er en funktion, der beskriver en kegle, hvordan kan normalvektoren så give:

n = [x/(√2(x2 + y2)), y/(2√(x2 + y2)), -1/√2]?

Jeg får ikke det samme, hvis jeg laver funktionen om til g(x,y,z) = -z2 + x2 + y2. Burde det ikke give det samme? I øvrigt er keglens spids ikke kontinuerlig. Derfor burde man heller ikke kunne finde normalvektoren i det punkt.


Brugbart svar (0)

Svar #11
17. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#10

"Normalvektoren til en kurve der beskriver en flade" ??

En normalvektor til flade beskrevet ved g(xmymz) = 0 , er vektoren

        n = [∂g/∂x , ∂g/∂y , ∂g/∂z] ,

der med g(x,y,z) = -z + √(x2 + y2) bliver

        n = [ x/√(x2 + y2) , y/√(x2 + y2) , -1]

Vektoren, som du angiver som n , er den ovenfor angivne vektor n/√2 .


Svar #12
17. april 2014 af Haxxeren

#11

Jeg havde gjort følgende:

g(x,y,z) = -z + √(x2 + y2) ⇔ z = √(x2 + y2) ⇔ z2 = x2 + y2 ⇔ 0 = -z2 + x2 + y2

∂g/∂x = 2x

∂g/∂y = 2y

∂g/∂z = -2z

Det må man ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #13
17. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#12

Hvis du vil beregne de afledede ∂g/∂x , ∂g/∂y , ∂g/∂z , skal du jo gøre det med den definerede funktion g(x,y,z) .

Ligningen z2 = x2 + y2 definerer z implicit som en funktion af x og y, dvs. z(x,y) . Af den ligning finder man

        2z·∂z/∂x = 2x , og

        2z·∂z/∂y = 2y ,

        ∂z/∂x = x/z , og

        ∂z/∂y = y/z .

En normalvektor til fladen med ligningen z = z(x,y) er så vektoren

        n = [ ∂z/∂x , ∂z/∂y , -1] = [ x/z , y/z , -1]

der er samme udtryk som vektoren n i #11.


Svar #14
17. april 2014 af Haxxeren

#13

Hvad med ∂g/∂z? Kan man regne det ud fra z2 = x2 + y2?


Brugbart svar (0)

Svar #15
17. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#14

Nej, du har jo ikke længere funktionen g(x,y,z) i spil.


Svar #16
17. april 2014 af Haxxeren

#15

Tak for hjælpen.


Skriv et svar til: Parametrisering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.