Matematik

HJÆLP, Hvordan finder jeg vinkel, medianen osv.

18. april 2014 af Køb (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle sammen.

Jeg er gået i stå med denne opgave. Jeg kan simpelhen ikke huske hvordan man beregnede vinkler eller finder højden. Håber i vil hjælpe mig med disse tre underspørgsmål.

I trekant ABC er | AB | = 3, | AC | = 4 og | BC | = 2.

1) Beregn vinkel C

2) Beregn højden hb og medianen ma.

3) Beregn den spidsvinkel mellem hb og ma.


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

1) Man kender de tre sidelængder a = |BC|, b = |AC|, og c = |AB| i trekanten og kan så finde vinklerne ved at benytte cosinusrelationerne.

2) Når vinkel C er bestemt, finder man så

        hb = a·sin(C)

Medianen ma findes ved at benytte en cosinusrelation i en trekant med de kendte sider a/2, b og den mellemliggende vinkel C. Medianen ma er den ukendte side, der ligger over for vinkel C..

3) Beregn vinklen ved A i den samme trekant, der blev benyttet til at beregne medianen ma . Den søgte spidse vinkel mellem højden hb og medianen ma er da komplementvinklen til denne vinkel.


Svar #2
18. april 2014 af Køb (Slettet)

1) Så jeg skal bruge cos(C) = a^2+b^2-a^2 / 2*a*b ?

2) Hvad er  hb? Hvordan finder jeg den?

Så det vil være, coa(A) ? for, at finde medianen? forstår ikke helt.


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

1) Man skal bruge den korrekte form af cosinusrelationen (og husk parenteser)

        cos(C) = (a2 + b2 - c2) / (2ab)

2) hb er den søgte højde fra B på siden b. Benyt udtrykket givet i #1.

Medianen ma findes så af en cosinusrelation:

        ma2 = (a/2)2 + b2 - 2·(a/2)·b·cos(C) .


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. april 2014 af mathon

                ma skal endvidere opfylde
                
                                             m_{a}=\frac{1}{2}\cdot \sqrt{2\left ( b^2+c^2 \right )-a^2}
 


Svar #5
18. april 2014 af Køb (Slettet)

1) Jeg fik cos til c = 0,6875

Cos(C) = (22 + 42 - 32) / (2 * 2 * 4) = 0,6875

2) Så dvs. hb = 4? Skal man så bruge cos til B her?

hmm, tror godt jeg kan huske, hvordan man regner medianen ud nu.:-)


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

1) Så beregn vinkel C, ud fra den fundne værdi af cos(C).

2) Nej, hb er ikke lig med 4. Benyt udtrykket givet i #1

        hb = a·sin(C)

til at beregne hb .


Svar #7
18. april 2014 af Køb (Slettet)

2) hb = a·sin(C) 

4 = 2 * sin(0,6875)

Gør jeg det forkert?


Svar #8
18. april 2014 af Køb (Slettet)

1) C = cos-1(0,6875) = 46,567

okay, har lavet opgave 1


Brugbart svar (0)

Svar #9
18. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Du skal først beregne vinkel C. Du har beregnet cos(C) .

Og igen: hb er ikke lig med 4.

Man beregner hb = a·sin(C) = 2·sin(C) = 2·√(1 - cos2(C)) = 2·√(1 - (11/16)2) = ...


Brugbart svar (0)

Svar #10
18. april 2014 af mathon

                                   h_b=2\cdot \sqrt{1-cos^2(C)}=2\cdot \sqrt{1-\left ( \frac{11}{16} \right )^2}


Svar #11
18. april 2014 af Køb (Slettet)

2) hb = 2·sin(46,567)

Gør jeg det forkert her?


Brugbart svar (0)

Svar #12
18. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#11

Nej, men du skal jo regne færdig. Man angiver vinkler i grader med gradtegnet.


Svar #13
18. april 2014 af Køb (Slettet)

hb = 2 * sin(46,567) = 2√(1-cos2(46,567) = 2*√(1 - (11/16)2) = ..

Men, hvordan slår man cos2 ind i lommeregneren?


Brugbart svar (0)

Svar #14
18. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#13

Du kan jo blot benytte sin(46,567º) , men ellers er det i #9 og #10 vist, at

        hb = 2·√(1 - (11/16)2) = (3/8)·√15

cos2(v) er det samme som cos(v)·cos(v) .


Svar #15
18. april 2014 af Køb (Slettet)

Okay, nu forstår jeg det, efter meget besvær. Jeg har ikke haft opgave 2 før. Tusind tak for hjælpen! Til jer begge!


Skriv et svar til: HJÆLP, Hvordan finder jeg vinkel, medianen osv.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.