Kemi

Elektronegativitet, Oktetreglen

19. april 2014 af LeonhardEuler - Niveau: A-niveau

Godaften Studieportalen

Kan jeg få en forklaring på hvorfra denne elektronegativitet hos atomer forekommer? Man ser et klart mønster, hvorpå hvis man går hen af en periode så stiger elektronegativitetsværdien for grundstofferne, og går ned ad en gruppe så falder værdierne. Mon det har en forbindelse med atomets størrelse?

Det vil også være utroligt skønt, hvis jeg oveni kan få en forklaring på oktetreglen - selvfølgelig hvor orbitaler inkluderes i  forklaringen.

På forhånd tak og fortsat god aften/nat


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. april 2014 af mathon

Hvad sker der attraktionsmæssigt, når kerner af ca. samme størrelse får flere protoner?
 


Brugbart svar (1)

Svar #2
19. april 2014 af khol (Slettet)

Der er ikke noget entydigt svar, men der er korrelation mellem atomets størrelse og dets elektronegativitet. Noget af forklaringen ligger i den tiltrækning den positive kerne har på valenselektroner, hvilket beskrives med størrelsen Zeff.

http://en.wikipedia.org/wiki/Effective_nuclear_charge


Svar #3
19. april 2014 af LeonhardEuler

#1  Da mængden af både protoner og valenselektroner vil forøges, medfører det at attraktionskraften bliver større, således at atomet bliver mindre som effekt af de elektromagnetiske krafter vil trække dem lidt mere sammen → atomet bliver mindre.

Det medfører også at afskærmningseffekten formindskes og den effektive kerneladning forøges (som skrevet ovenover)     ... er det rigtigt forstået?

#2 Tusind tak for linket og ''søgeordet/ledetrådet''.

Med hensyn til det andet spørgsmål vedrørende oktetreglen, hvordan kan det forklares? At atomerne ønsker at udfylde s-orbitalerne (2 e) og p-orbitaler (6 e) da det er en energifattigt affære   → 2 + 6 = 8 elektroner


Skriv et svar til: Elektronegativitet, Oktetreglen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.