Matematik

Bestem det interval, hvor omsætningen er større end omkostningerne

21. april 2014 af uopnålig (Slettet) - Niveau: A-niveau

Dette er en opgave i matematik A, uden hjælpe midler

Omsætningen er R (i1000 kr.) og omkostninger c (i1000 kr.) ved produktion og salg af en være er bestemt ved funktionen med forskfiterne 

R (x)=-1/2 x^2 + 6 x           0_<x_< 10

C(x)=x+8                      0_<x_< 10

x er den producerede og afsætte mængde af vare i tons

(skema)

- bestem det interval, hvor omæstningen er større end omkostningerne 

er ikke sikker på hvordan man regner det, om man bare sætte dem mod hinanden? 

tak for hjælpen :D


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. april 2014 af jnl123

Sæt:    R(x) = C(x)

Løs det som en 2. grads-ligning. De 2 løsninger er der hvor omsætningen er omkostningerne er ens. Så skal du bare finde ud af hvilket af de 3 intervaller det drejer sig om.


Svar #2
21. april 2014 af uopnålig (Slettet)

så får jeg x=2 og x=8, så ved jeg ikke hvad jeg så skal ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. april 2014 af jnl123

Vælg tre x-værdier, et fra hvert interval (f.eks. 1, 4 og 9) Så kan du sammenligne:

Er R(1) > C(1) eller omvendt?

Er R(4) > C(4)?

Er R(9) > C(9)?


Svar #4
21. april 2014 af uopnålig (Slettet)

Øhm det forstår jeg altså ikke helt ? er slet ikke med på det. 

hvad skal de tre x værdier bruges til?


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. april 2014 af jnl123

Når x=2 og x=8, så er omkostninger lig med omsætning.

Så er der 3 intervaller hvor omkostninger enten er større eller mindre end omsætning:

- Når x er mindre end 2

- Når x er mellem 2 og 8

- Når x er større end 8

Så vælger du bare et x-tal fra hvert af de 3 intervaller og prøver hvad der er størst


Svar #7
21. april 2014 af uopnålig (Slettet)

okay tak :)

Men det tal jeg vælger hvor skal det sættes ind henne? 


Brugbart svar (0)

Svar #8
21. april 2014 af jnl123

ind i begge funktioner R(x) og C(x).. tre gange

altså f.eks.:

C(1) = 1+8 = 9


Svar #9
21. april 2014 af uopnålig (Slettet)

altså:

c(1)=1+8=9

c(4)=4+8=12

c(9)=9+8=17 

er det så det samme i R(x) jeg skal ? 


Brugbart svar (1)

Svar #10
21. april 2014 af jnl123

jeps, og så kan du se i hvert af de 3 intervaller om C(x) eller R(x) er størst


Svar #11
21. april 2014 af uopnålig (Slettet)

men kan jeg vælge det samme tal ? og tænker giver det ikke det samme ? er lidt forvirret nu :) 


Brugbart svar (0)

Svar #12
21. april 2014 af jnl123

ja det skal være samme tal hver af de tre gange :)

C(1) = 9     og      R(1) = 5,5        (C er større end R i første interval, fordi 9 er større end 5,5)

C(4) = 12    og     R(4) = ?         (C er ? end R i midterste interval)

osv :)


Svar #13
21. april 2014 af uopnålig (Slettet)

Taaak nu tror jeg at jeg forstår :)

men når jeg så har gjordt til, er man så færdig? 


Brugbart svar (0)

Svar #14
21. april 2014 af jnl123

ja, så skulle du nemlig gerne vide hvilket inteval hvor omsætningen er større end omkostningerne :)


Svar #15
21. april 2014 af uopnålig (Slettet)

dvs svaret er: i intervallet 

C (4)= 12  og R(4)=16    så er omsætningen større end omkostningerne?


Brugbart svar (0)

Svar #16
21. april 2014 af jnl123

præcis. I hele det midteste interval mellem 2 og 8 er omsætningen større end omkostningerne. 

4 var bare for at prøve en enkelt værdi i det midterste interval :)


Brugbart svar (0)

Svar #17
21. april 2014 af jnl123

prøv og sammenlign med grafen og se hvor buen ligger over den rette linje


Svar #18
21. april 2014 af uopnålig (Slettet)

okay, jeg takker for hjælpen :D!!! 


Skriv et svar til: Bestem det interval, hvor omsætningen er større end omkostningerne

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.