Religion

Ortodoks, protestantisk og katolsk - fundamentalistisk protestantisme

22. april 2014 af mariannedixen (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hey there!

Nogen som keder en side (eller har nogle noter) som helt lynhurtigt, enkelt og overskueligt kan give mig de mest centrale og væsentligste forskelle på de tre overordnede retninger indenfor kristendommen?

Desuden har jeg hørt om begrebet 'fundamentalistisk protestantisme' - hvad betyder det? 

På forhånd mange tak! :D


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. april 2014 af adsafadfdsafdasf

Fundamentalisme er en generel betegnelse for en form for religiøsitet, hvis udøvere læser deres hellige skrift(er) meget bogstaveligt.

Ofte bruges betegnelsen fundamentalisme om en ekstrem gruppe tilhængere af en given religion i modsætning til en moderat gruppe. Alle større religioner har i dag tilhængere, som er fundamentalister.

'Fundamentalistisk protestantisme' er blot et begreb for fundamentalister som hører inde under den kristne teologiske retning protestantismen.

Et eksempel på protestantisk fundamentalisme i Vesten kunne være bibelbæltet i USA, hvis tilhængere også benævnes som 'kreationister', dvs. troen på, at livet, Jorden og hele universet er blevet skabt af en guddommelig kraft - og for kristne kreationister betyder det, at Universet er blot 6000 år gammelt - til trods for man indenfor naturvidenskaben, i det sidste århundrede, har kunne bevise at Universet er meget ældre (ca. 13.8 mia år gammel). Mange i Vesten, har efter kendsgerningen om at Universet og Jorden er meget ældre end Bibelen foreslår, følt det som en uhyre provokation, at der nu engang stadigvæk findes skoler i USA som forklarer naturvidenskaben ved brug af fundamentalistisk teologi.

However, de fleste religiøse mennesker i USA omfavner kærligt videnskaben. Så argumentet om, at religion har et problem eller en evig konflikt med videnskaben, gælder for kun en lille brøkdel af dem, der erklærer, at de er religiøse (nemlig fundamentalisterne). De er bare tilfældigvis en meget højrøstet brøkdel og en naturlige konsekvens er således at mange vil få det indtryk, at der er flere af dem, end der rent faktisk er. Det er faktisk et mindretal af religiøse mennesker, der afviser videnskaben eller føler sig truet af den eller ønsker at begrænse videnskaben. Resten har det helt fint med Naturvidenskaben.


Svar #2
08. maj 2014 af mariannedixen (Slettet)

Tusind tak! :D

Rigtig god hjælp!


Skriv et svar til: Ortodoks, protestantisk og katolsk - fundamentalistisk protestantisme

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.