Fysik

Bevægelsesmængde

22. april 2014 af Linnese (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har fået denne opgave, som jeg er lidt i tvivl om. Opgaven lyder:

Partiklen Δ0  henfalder ved følgende reaktion Δ0→p+π-.

 Δ0 er i hvile inden reaktionen.

b) Forklar, at de to partikler p og π- efter reaktionen har lige store bevægelsesmængder. 

Jeg vil mene, at det skal forklares ud fra bevarelse af bevægelsesmængder, men jeg er ikke sikker på, hvorfor de er netop lige store.


Brugbart svar (1)

Svar #1
22. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

Den samlede impuls før reaktionen er 0 (nulvektoren). Vektorsummen af de to partiklers impulser efter reaktionen er da også lig med 0 (nulvektoren) , dvs

        p1 + p2 = 0 ,

så der må gælde

        p1 = -p2 ,

og dermed

        |p1| = |p2|


Svar #2
22. april 2014 af Linnese (Slettet)

Tak for hjælpen!

Den næste del af opgaven lyder: 

Vis ud fra masserne af de indgående partikler i reaktionen, at protonens bevægelsesmængde er 228 MeV/c. 

Jeg har slået masserne af de indgående partikler op i en Databog:

mp=938,3 MeV/c

mΔ0=1233,6 MeV/c

mπ-=139,6 MeV/c

Skal jeg bruge formlen: E2-p2c2=m2c4?
Men jeg kender ikke E, de må vel være summen p og π-'s energi?


Svar #3
22. april 2014 af Linnese (Slettet)

Jeg er lidt på bar bund, kan du hjælpe mig på vej? Jeg ved ikke, hvordan jeg skal beregne den samlede energi.


Brugbart svar (1)

Svar #4
22. april 2014 af peter lind

Ja det skal du. Brug formlen til at udtrykke partiklernes energi ved impulseren. Brug derefter energibevarelse. Du har nu en ligning i de 2 impulser; men da du ved at de er lige store, kan du bruge dette til at finde impulserne


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. april 2014 af mimok (Slettet)

Jeg følger lige med i denne tråd.

Jeg er ikke sikker på, om jeg forstår det rigtigt, men sådan her forstår jeg det.
Formlen E2-p2c2=m2c4 omskrives til E=√(m2c4+p2c2)

Men energien er jo stadig ukendt? Eller er den lig energien af Δ0 partiklen, som beregnes med E=m0*c2?


Brugbart svar (1)

Svar #6
22. april 2014 af peter lind

His du indsætter massen af protonen får du energien af protonen. Indsætter du massen af en af de andre partikler får du energien af den anden partikel, Den eneste ubekendte i partiklerne på højre side i ligningen energibevarelse ligningen er impulserne; men dem ved du til gengæld er lige store.
 


Brugbart svar (0)

Svar #7
22. april 2014 af mimok (Slettet)

Skal jeg beregne energien af protonen og π--mesonen? De indgående partikler har masserne:

mp=938,3 MeV/c

mΔ0=1233,6 MeV/c

mπ-=139,6 MeV/c

De har so hhv. energierne 938,3 MeV,1233,6 MeV og 139,6 MeV.

Så jeg ligger energien af protonen og π- mesonen sammen og får:

938,3 MeV + 139,6 MeV =1077,9 MeV

Skal jeg så løse ligningen:  E=√(m2c4+p2c2), mht. p, hvor E= 1077,9 MeV ?


Brugbart svar (1)

Svar #8
22. april 2014 af peter lind

Nej. Af bekvemmelighedsgrunde grunde kalder jeg hvilemassen af partiklen, der henfalder  for mo og masserne af de andre partikler for m1 og m2 svarende til betegnelserne i #1 du har så

Oprindelige energi eller totalenergien er

mo*c2     da partiklen er i hvile

På højre side får du så de to partiklers energier

E1 = kvrod(m12*c4+p12*c2)

E2 = kvrod( m22*c4 + p22*c2)

Energibevarelse giver så mo = E1+E2


Brugbart svar (0)

Svar #9
23. april 2014 af mimok (Slettet)

Mange tak! Nu gav det meget mere mening! Hvordan vil man beregnes protonens kinetiske energi?


Brugbart svar (1)

Svar #10
23. april 2014 af peter lind

Når du har fundet p1=p2 kan du sætte det ind i ligningen for protonens energi


Brugbart svar (0)

Svar #11
23. april 2014 af mimok (Slettet)

Tusind tak! Jeg har nu løst opgaven.


Skriv et svar til: Bevægelsesmængde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.