Matematik

Opgave i hånden

23. april 2014 af Supermannn1 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hejsa.... :)

Har fået denne oppe i matematik, skal løse den i hånden. Umiddelbart ville jeg tænke differentier og = 0 ?  men tror bogstaverne driller mig lidt  ? 

 

"I et kredsløb med batteri og en elpære gælder at strømstyrken I = Uo / (Ry+Ri) ,hvor Ry er pærens modstand og Ri er den indre modstand, som er konstant. Uo er hvilespændingen.

Den afsatte effekt P(Ry) = Ry * I^2 .
Bestem Ry så funktionen P(Ry) er STØRST. (Pavlovs hunde!)"


På forhånd tak :) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. april 2014 af hesch (Slettet)

Hvis ellers jeg kan regne:

I = U / ( Ri + Ry )  ,  Py = Ry * I2      =>

Py = U2 * Ry / ( Ri + Ry )2      =>

dPy / dRy = U2 * ( ( Ri + Ry )2 * 1  -  Ry * ( 2Ry + 2Ri ) * 1 ) / ( Ri + Ry )4

dPy / dRy = 0       =>

( Ri + Ry )2 - Ry * ( 2Ry + 2Ri ) = 0       =>

Ri2 + Ry2 + 2*Ri*Ry - 2Ry2 - 2*Ri*Ry = 0      =>

Ri2 - Ry2 = 0        =>

Ry = Ri

( Tjek det lige ).


Svar #2
23. april 2014 af Supermannn1 (Slettet)

tjekkede det lige på nspire :)  

Den siger Ry=Ri  :) 


Jeg siger mange tak ! :) 

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
23. april 2014 af hesch (Slettet)

Ja, gu' er det da rigtigt. Men opgaven skal jo regnes i hånden, og du skal derfor tjekke mellemregningerne "i hånden".  Ellers har du jo intet lært.

Alle disse formler, facitlister, nspire, lærer man ikke af: Det er jo bare afskrift, udenadslære.

Jeg kunne bare have skrevet:  Ry = Ri, for det vidste jeg godt, udenad.  Men kan jeg også regne det ud ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. april 2014 af SuneChr

# 3
Helt enig !
Det er den humane hjerne, som tjekker den elektroniske - , ikke omvendt !
(billedet er fra videnskab.dk)


Skriv et svar til: Opgave i hånden

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.