Kemi

Mængdeberegning

23. april 2014 af Anomym (Slettet) - Niveau: C-niveau

Et glas i kemikaliedepotet er forsynet med en etiket, hvorpå der står "Natriumhydrogencarbonat". I forbindelse med et eksperiment bliver man klar over, at glasseets indhold er en blanding af natriumhydrogencarbonat og natriumcarbonat. For at finde frem til blandingsforholdet mellem de to stoffer, laver man følgende undersøgelse: 

Der afvejes 5,00g af glassets indhold, og denne portion opvarmes herefter i en porcelænsdigel til ca. 300C i ca. 10min. Under disse omstændigheder spaltes alt natriumhydrogencarbonat, idet der bl.a. dannes carbondioxid. Der sker ingen spaltning af natriumcarbonat. 

a) Opskriv et reaktionsskema for spaltningsreaktionen. 

b) Beregn massen af stoffet efter opvarmning under forudsætning af, at stoffet er ren natriumhydrogencarbonat.

Efter opvarmningen vejer stoffet i diglen 3,71g. 

c) Beregn indholdet af natriumcarbonat i den oprindelige stofblanding og angiv resultat i masseprocent. 

HJÆLP!! Jeg kan slet ikke finde ud af, hvor jeg skal begynde! 


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. april 2014 af khol (Slettet)

a)

2NaHCO3 --Δ Na2CO3 + H2O(g) + CO2(g)

b)

NaHCO3 vejer 84,01 g/mol mens Na2CO3 vejer 105,99 g/mol. Hver gang der dannes 1 Na2CO3 spaltes der 2 NaHCO3.

2 · 84,01 g/mol = 168,02 g/mol

Forholdet mellem vægten før og efter må altså svare til:

105,99/168,02 = 0,63 (63 %)

0,63 · 5 g = 3,15 g

c) Prøv selv


Svar #2
23. april 2014 af Anomym (Slettet)

Mange tak! Det hjalp rigtig meget!!
Kan du give et hint til c? Da jeg ikke synes at komme nogle vegne?

Brugbart svar (0)

Svar #3
23. april 2014 af khol (Slettet)

5 g - 3,71 g = 1,29 g

1,29 g svarer altså til den del af udgangsstoffet NaHCO3, der er omdannet til H2O(g) og CO2(g).

H2O og CO2 vejer tilsammen (18,02 + 44,01) 62,03 g/mol

1,29 g / 62,03 g/mol = 0,021 mol

Ifølge ovenstående reaktionsskema omdannes der 2 dele NaHCO3 hver gang der dannes 1 del H2O og CO2. Det betyder at der er den dobbelte stofmængde NaHCO3

2 · 0,021 mol = 0,042 mol

0,042 mol NaHCO3 vejer 

0.042 mol · 84,01 g/mol = 3,5 g


Skriv et svar til: Mængdeberegning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.