Matematik

Toppunktet - 2.gradspolynomier

23. april 2014 af mp12 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Heyy 

Jeg sidder med en opgave til en aflevering, som jeg ikke helt kan finde ud af, den lyder sådan her: 

Vi betragter 2. Gradspolynomiet f(x) = a · x2 -12x + 18

a)    Bestem a så parablens toppunkt ligger på x-aksen. 

b)    Bestem herefter a så  x=1 er rod i polynomiet. 

Jeg håber der er nogle der har lyst til at hjælpe :) 

På forhånd tak 


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. april 2014 af PeterValberg

parablen vil bare have én rod (rørings-/skæringspunkt med x-aksen)
som således vil være toppunktet, hvis diskriminanten d = b2 - 4ac = 0
Indsæt de kendte værdier for b og c og bestem a

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
23. april 2014 af mp12 (Slettet)

Please det haster en smule :


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

b) At x = 1 er en rod i polynomiet, betyder, at f(1) = 0 . Løs nu ligningen f(1) = 0 som en ligning i a .


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. april 2014 af PeterValberg

#2 og svaret i #1 kan du ikke bruge fordi det ikke er regnet færdig for dig ???

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #5
23. april 2014 af mp12 (Slettet)

#4 

Nej det var slet ikke det, da jeg skrev #2 var der ikke nogle der havde svaret :) 

Men jeg er meget glad dit svar :) 


Svar #6
23. april 2014 af mp12 (Slettet)

Så ville jeg også bare lige spørge om man så satte det ind således: 

-12-4 ·a ·18= 0 ?  :) 


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Nej, der skal parentes omkring -12:   

        (-12)2 - 4·a·18 = 0


Svar #8
23. april 2014 af mp12 (Slettet)

Men hvordan isoleres a? :) divideres der med den på begge sider, eller er det ikke muligt, da man jo ikke kan dividere med 0? :) 


Brugbart svar (0)

Svar #9
23. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Isoler leddet med a:

        4·18·a = (-12)2

og divider så med 4·18 på hver side,

        a = (-12)2/(4·18) = ...


Svar #10
23. april 2014 af mp12 (Slettet)

Okay tusind tak for hjælpen! :) 


Skriv et svar til: Toppunktet - 2.gradspolynomier

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.