Samfundsfag

Forskellene på socialdemokratisme og socialliberalisme

24. april 2014 af 123434 - Niveau: C-niveau

Hvad er forskellene på socialdemokratisme og socialliberalisme?

Tak på forhånd og god aften


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

Du kan læse om de politiske ideologier her

http://da.wikipedia.org/wiki/Politiske_ideologier

hvor der er indgang til artikler både om socialdemokratisme og socialliberalisme.


Svar #2
25. april 2014 af 123434

Så vidt jeg har læst mig frem til

Socialdemokratisme

en mere lige indkomstfordeling i samfundet

Stor offentlig sektor-tage sig af uddannelse, sundhedssystemet, offentlige forsørgelse, ældrepleje osv. 

Socialdemokratismen vil indføre socialisme gennem demokratiske reformer. Hvor en revolutionær socialist ser overgangen fra kapitalistisk samfund til socialistisk samfund, hvor kapitalejerne med magt fjernes fra deres poster, hvor alt gøres til fælleseje på meget kort tid, og hvis det bliver nødvendigt må man tage vold i anvendelse. 

Socialdemokratismen accepterer af privat ejendomsret, fri konkurrence, fri markedsøkonomi

Dog en hvis indgreben i markedsøkonomien ved at indføre skatter, afgifter, love for virksomhederne. Dette gøres fordi, at socialdemokratismen ikke vil have for store forskelle mellem folk.

Socialliberalisme

Udviklet i forlængelse af liberalismen

Markedsøkonomi, fri konkurrence og den private ejendomsret er den bedste vej til velstand. Dog erkender socialliberalismen, at nogle mennesker kan komme i klemme i markedsøkonomien. Det er denne gruppe, Socialliberalismen forsøger at hjælpe. Hvor liberalisterne ser dette som et vilkår, at nogle mennesker har det hårdere end andre og vil kun hjælpe de allersvageste. 

Vægter den personlige frihed højt

Staten skal mindske udsvingene i økonomien, hvor en liberalist vil mene, at markedet selv skal regulere sig selv. En liberalist mener, at staten ikke skal blande sig i økonomien. Ifølge en socialliberal skal staten mindske udsvingene i økonomien

Sociallibere vil yde undervisning, velfærd, sundhedsydelser, understøttelse til borgerne. En socialliberal mener, at staten skal være stor/tage sig af mange opgaver. En "hård" liberalist vil mene, at staten kun skal tage sig af ting, som sikrer borgernes frihed og sikkerhed f.eks. domstole, militær og politi. Liberalisten vil mene, at borgerne så selv må betale for deres velfærdsydelser f.eks. lægebesøg eller uddannelse på markedet, i dette her tilfælde privatskolen og privathospitalet. 

Hvis indgreben i markedsøkonomien ved skatter, afgifter, love for virksomhederne. Det gøres fordi, at socialliberalismen ej heller ikke ønsker for stor ulighed mellem mennesker. Liberalister accepterer ikke, at staten griber ind og laver skatter og afgifter. 


Skriv et svar til: Forskellene på socialdemokratisme og socialliberalisme

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.