International økonomi

pengepolitik

10. maj 2014 af zikimm (Slettet) - Niveau: B-niveau

nogen der kan komme med et eksempel på stam-og lempelig pengepolitik. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. maj 2014 af 123434

Fastkurspolitik

Forholdet mellem Euro og danske kroner er altid det samme, 100Euro for 746 DKK. Fastkurspolitiken øger tilliden til den danske krone. Udlandske investorer er trygge ved at investere i Danmark. Købere og sælgerne ved, at priserne hverken falder eller stiger, men forbliver det samme. 

Mistillid

Hvis der opstod mistillid til kronen, vil både danskere og udlændinge veksle deres danske kroner til en troværdig valuta. Når bankerne løber tør for udenlandsk valuta, henvender de sig til Nationalbanken, de kan købe udenlandsk valuta af den. Nationalbanken har nemlig en stor reserve af udenlandsk valuta. Hvis Nationalbanken giver alt for meget udenlandsk valuta til de danske banker, vil mistilliden til den danske krone blive større

Rentestigning

For at undgå at mistilliden til kronen forøges, kan Nationalbanken hæve renten. Hvis Nationalbanken hæver renten, vil udenlandske investorer beholde deres penge(danske kroner) i Danmark. De får nemlig en høj rente på de penge, som de har stående i Danmark, danske kroner. På den måde vil udenlandske investorer ikke trække deres penge ud af Danmark, og flere vil investere i DKK. Efterspørgslen på DKK stiger, og tilliden til vores valuta genskabes. 

Pengepolitik

Regulering af pengemængden i samfundet

Renten er redskabet

Lempelig/ekspansiv pengepolitik

Mål:at sørge for at efterspørgslen i samfundet stiger, der skal komme flere penge i samfundet.

Hvornår:i en lavkonjunktur(efterspørgslen i samfundet er lille/folk holder på pengene, da mange er arbejdsløse og derfor ikke har ret mange penge mellem hænderne, arbejdsløsheden er høj)

Ved ekspansiv pengepolitik gør man renten lavere dvs. at man sænker renten. Det bliver billigere at tage lån. Folk tager derfor i højere grad lån til bil, bolig, forbrug osv. Samtidig får man en lille rente på de penge, som man har stående på sin konto i banken. Derfor vil mange investere pengene i stedet for at have dem stående i banken. Privatforbruget stiger. 

Folk tager lån og forbruger mere. Den øgede efterspørgsel gør, at der skal produceres flere varer. Virksomhederne skal derfor ansætte flere folk til at lave flere varer. Arbejdsløsheden vil falde, og der sparkes gang i økonomien igen.

Kontraktiv finanspolitik

Kontraktiv/stram pengepolitik

Mål:trække penge ud af samfundet, så økonomien ikke bliver overophedet

Sætte renten op-det bliver dyrere at låne penge, og man får høje renter ved at have penge i banken

Hvornår:I en højkonjunktur kan nationalbanken skride ind og sørge for at den høje efterspørgsel ikke resulterer i inflation. Hvis det private forbrug bliver for højt, og inflationen stiger, kan Nationalbanken  hæve renten.

I en højkonjuktur vil man fører kontraktiv pengepolitik for at sikre, at økonomien ikke bliver overophedet og inflationen stiger. Man sætter renten op, og det bliver dyrere at låne penge. Folk vil derfor ikke låne så meget, da det er dyrere at låne penge. Samtidig får man gode renter af at have pengene stående i banken. Hvis man kan få en høj rente af, at have pengene stående i banken, vil man lade dem stå i banken og trække renter og ikke investerer dem. Det private forbrug falder og man vil derfor undgå inflation. Arbejdsløsheden vil også falde lidt, da folks efterspørgsel falder og virksomhederne skal nu ikke producere, så meget da folk ikke ønsker så mange varer. Derfor må virksomhederne fyre lidt af deres medarbejdere. 

Rente og EU

Nationalbanken følger som regel den rente, som Den Europæiske Centralbank fastsætter

Finanskrisen fornylig og rente

Krisen, som startede i 2008, fik forbruget til at styrtdykke. Flere blev arbejdsløse og havde derfor ikke så mange penge mellem hænderne. Folk med job var også bange for at bruge penge. Tænk nu hvis jeg mister mit job, så er det godt at have lidt ekstra på opsparingen. Det private forbrug var styrtdykket, og den økonomiske vækst var negativ. Nationalbanken valgte at sætte renten ned for, så det skulle blive billigere at låne penge, dermed skulle folk være mere tilbøjelige til at tage lån. Renten var på et tidpunkt nede på bare 1%


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. maj 2014 af 123434

Tilføjelse til 1#

Prisen på penge er renten.

Det er ikke gratis at låne penge. De færreste har råd til at købe et hus kontant, så derfor låner de pengene i banken. Hvis man har behov for at låne penge til f.eks. en bil, henvender de sig i banken. At låne penge ud er en varer, som banken sælger. Denne varer er ikke gratis, og banken tjener pengene på denne varer. 

Udlånsrente:Den rente, som banken tager for at låne penge hos dem

Indlånsrente:Den rente, som banken giver kunderne for at have penge på en konto i banken.

Hvis udlånsrenten er høj, er indlånsrenten er høj, dvs. når det er dyrt at låne penge i banken, får man en høj rente på de penge, som man har stående i banken 

Hvis udlånsrenten er lav, er indlåndsrenten lav dvs. når det er billigt at låne penge i banken, får man en lille rente af de penge, som man har stående i banken. 

Hvis renten er høj, er det dyrt at låne penge. Hvis renten er lav, er det billigt at låne penge.


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. maj 2014 af 123434

Er du interesseret i, at jeg skriver mere til dig om økonomi og finans?


Svar #4
12. maj 2014 af zikimm (Slettet)

1000 tak for jeres hjælp :) det gav et godt overblik over hvad pengepolitik er :) 


Skriv et svar til: pengepolitik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.