Kemi

lineær sammenhæng mellem masse og absorbans?

29. maj 2014 af Nørden95 (Slettet) - Niveau: A-niveau

I det seneste kemisæt A, er der blevet stillet følgende spørgsmål:

I forbindelse med analysen skal der fremstilles en standardkurve. Trin 2 - 4 i den beskrevne fremgangsmåde gennemføres med forskellige volumener af en stamopløsning, som indeholder 1,00 ug Hg^2+/mL. Der opnås en række sammenhørende værdier af volumen stamopløsning og absorbans, A, som vist i skemaet herunder.

V(stamopløsning) / ml: 0,200   0,400   0,600   0,800    1,000

 A (absorbansen:          0,007    0,016   0,030    0,041   0,050

c)Vis, at der er lineær sammenhæng mellem massen af kviksølv og absorbansen, og bestem forskriften for denne sammenhæng.

Jeg forstår ikke at de vil have man skal lave en standardkurve med masse- kan man godt det, og vil det så stadig være en standardkurve, eller mener de med masse egentlig blot koncentration (det tvivler jeg dog på)? 
Hvordan skal man i det hele taget kunne regne masserne?


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. maj 2014 af Heptan

Det er da også en underlig opgave :-)

Men så må du jo beregne masserne, det kan man godt. Du kender jo koncentrationen (1,00 µg /mL). Så skal du bare gange med volumenet (fx 1,00 µg / mL * 0,200 mL = 0,200 µg).

En standardkurve er synonym for lineær regression.


Brugbart svar (1)

Svar #2
30. maj 2014 af mathon

 volumen / mL                  0,200      0,400      0,600      0,800      1,000                          
 massen af Hg2+ / µg       0,200      0,400      0,600      0,800       1,000

       
 Lineær sammenhæng mellem arbsorbansen A og massen m

                            A=0,0555\cdot m-0,0045\; \; \; \; \; \; \; R^2=0,995


Svar #3
30. maj 2014 af Nørden95 (Slettet)

Tak igen igen  heptan - jeg var lidt i tvivl om det var de 1,00 ug/ml man skulle regne med, og så fik jeg også lige på plads, at en standardkurve ikke kun er over koncentrationerne. 

Og tak mathon for resultaterne-jeg har har fået samme forskrift.


Svar #4
30. maj 2014 af Nørden95 (Slettet)

Jeg er også lidt i tvivl om den næste opgave- hvis det ikke er for besværligt vil i så ikke lige tjekke om jeg svaret korrekt: 

Der afvejes 10,067 g tunfisk som forbehandles. Kviksølv ionerne fra behandlingen overføres i 100 ml målekolbe, der fyldes med vand.  Der benyttes 25 ml af opløsningen. Absorbansen er målt til 0,036.

Opgave: Beregn af kviksølv i tunfisken. Angiv resultatet i ug kviksølv/pr. gram fiskekød. Kommenter resultatet i forhold til Eu’s anbefalinger - EU anbefaler  højst 1,6 ug  kviksølv/ kg legemsvægt.

Vi beregner massen af kviksølv ud fra absorbans og lineær funktion:

Solve(0,036= 0,0555*m-0,0045, m)
m= 0,72923 ug

Vi beregner nu ug kviksølv pr. gram fiskekød:

0,72923 ug / 10,067 g = 0,0725 ug/g.

EU anbefaler et indtag på 1,6 ug/kg legemsvægt.

Da 0,0725 ug/g er meget mindre end 1,6ug/kg, så kan en person godt spise 10,067 g tunfisk uden at blive forgiftet. Resultatet overgår altså ikke EU’s anbefalinger. 


Brugbart svar (1)

Svar #5
31. maj 2014 af mathon

 Lineær sammenhæng mellem arbsorbansen A og massen m

                            A=0,0555\cdot m-0,0045\; \; \; \; \; \; \; R^2=0,995

                            m=\frac{\left ( A+0,0045 \right )}{0,0555}

 100 mL indeholder
                                   m=4\cdot \frac{A+0,0045}{0,0555}=2,92\; \mu g

Vi beregner nu ug kviksølv pr. gram fiskekød:

                                  \frac{2,92\; \mu g}{10,057\; g}=

                                  


Brugbart svar (1)

Svar #6
31. maj 2014 af mathon

Vi beregner nu antal µg kviksølv pr. gram tunkød:

                                  \frac{2,92\; \mu g}{10,0{\color{Red} 6}7\; g}=0,29\; \frac{\mu g}{g}


Brugbart svar (0)

Svar #7
01. juni 2014 af Star04 (Slettet)

#2, Mathon hvordan fandt du frem til forskriften? 


Brugbart svar (0)

Svar #8
01. juni 2014 af Heptan

#7 Lineær regression


Brugbart svar (0)

Svar #9
23. maj 2015 af findus21 (Slettet)

#5

Mathon hvilken formel er det du har anvendt, og hvorfor gange med 4? 


Brugbart svar (0)

Svar #10
25. maj 2015 af mathon

#9
          Fordi 100 mL er det firedobbelte af 25 mL.


Skriv et svar til: lineær sammenhæng mellem masse og absorbans?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.