Biologi

VIGTIGT!! hvordan den menneskelige organismes del-elementer kommunikerer med hinanden

23. juni 2014 af skolehjælpe (Slettet) - Niveau: C-niveau

du bedes gøre rede for hvordan den menneskelige organismes del-elementer kommunikerer med hinanden. Du skal inddrage en diskussion af fordele og ulemper ved de forskellige metoder.

- håber i kan hjælpe!


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. juni 2014 af Proprium (Slettet)

Kommunikationen foregår for eksempel via hormoner, det vil sige signalstoffer. Hormoner er proteiner, som har påvirker én eller flere celler - den/de celle/celler, som påvirkes kaldes også for målcellen/målcellerne. Hormonet binder sig til en receptor og fremkalder en vis reaktion. For eksempel har visse hormoner betydning for, hvor meget væske nyren udskiller, blodsukkerniveauet i organismen, vækst og appetitregulering. 

Kommunikationen kan også foregå ved hjælp af nervesystemet. Nervesystemet er opdelt i det centrale nervesystem, som består af hjernen og rygmarven og der perifere nervesystem, som består af nerver, som udgår fra rygmarven og fra hjernens underside. Nervesystemet sørger for eksempel for at fortælle os, at det gør ondt at lægge hånden på kogepladen. Nervesystemet sørge også for at sende informationer fra hjernen og rygmarven til musklerne rundt omkring i kroppen, så musklerne kan udøve den funktion, de er "programmeret til"; fx er det hensigtsmæssigt, at vi kan bevæge både arme og ben, og det er vigtigt, at tarmsystemet kan transportere føden videre.

Kommunikationen kan desuden foregå ved hjælp af kredsløbet. Kredsløbet har blandt andet til opgave at transportere næringsstoffer, ilt og affaldsstoffer. Kredsløbet transporterer de næringsstoffer, vi har optaget gennem tarmsystemet til de vævene og til og fra organerne, ilt ud til vævene og affaldsstoffer fra vævene til de organer, hvor affaldsstofferne udskilles. Kredsløbet sørger også for at transportere antistoffer, så kroppen er i stand til at bekæmpe fremmede organismer, og det transporterer hormoner, hvoraf virkningen af disse er beskrevet ovenfor.

Måske du selv kan studse lidt over fordele og ulemper?


Skriv et svar til: VIGTIGT!! hvordan den menneskelige organismes del-elementer kommunikerer med hinanden

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.