Kemi

Beregning af NaOH konc opløst i vand

01. juli 2014 af NaOHkonc (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Opløser man 5 liter 28% NaOH i 80 liter vand får man en NaOH-opløsning på 2%.

Er der nogen der kan vise mig beregningen?

På forhånd tak

Peter


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. juli 2014 af mathon

28% NaOH (aq)   har densiteten 1,31156 g/mL     (opslag og ekstrapolering)


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. juli 2014 af mathon

eller
           opløsningen fortyndes
                 i forholdet
                                         1 : 16
hvorfor
den nye masseprocent
bliver
                 p=\frac{28}{16}\%=1,75\%\approx 2,0\%


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. juli 2014 af Martin84a (Slettet)

Jeg tillader mig lige at genoplive dette spørgsmål. Men er det ikke en underlig måde at stille et spørgsmål på, og det er meget tvetydigt.

En NaOH opløsning på 2% er alt der skrives, men 2% af hvad. Masseprocent, volumenprocent, antal molekyler/antal mol...ja man kunne også smide densitetsprocenten derinde. Er der en uskrevet reglen et eller andet sted, at når der står "x% af en opløsning", så menes der fx altid af massen?


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. juli 2014 af mathon

densiteten af 28% NaOH er 1,31156 g/mL.

      Hvis masseprocent:
                                           c=0,28\cdot \frac{1311,56\; \frac{g}{L}}{40,00\; \frac{g}{mol}}=9,18\; M

           efter fortynding:
                                           c_{fort}=\frac{\left (9,18\; M \right )}{16}=0,57\; M


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. juli 2014 af mathon

     Hvis volumenprocent:
                                           c=0,28\cdot\frac{1311,56\; \frac{g}{L}}{40,00\; \frac{g}{mol}}=9,18\; M

                                                                            

           efter fortynding:
                                           c_{fort}=\frac{\left (9,10\; M \right )}{16}=0,57\; M


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. juli 2014 af mathon

detaljer
              efter masseprocent:
                                                 m(NaOH)=0,28\cdot m
                                                 n(NaOH)=\frac{0,28\cdot m}{40,00\; \frac{g}{mol}}

                                                 \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! c(NaOH)=\frac{\frac{0,28\cdot m}{40,00\; \frac{g}{mol}}}{V}=\frac{0,28}{40,00\; \frac{g}{mol}}\cdot \frac{m}{V} =0,28\cdot \frac{d}{{40,00\; \frac{g}{mol}}}=0,28\cdot \frac{1311,56\; \frac{g}{L}}{40,00\; \frac{g}{mol}}=9,18\; M

                                                

    
                                                  
 


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. juli 2014 af mathon

detaljer
              efter volumenprocent:
                                                 V(NaOH)=0,28\cdot (5 L)=1,4\; L
                                                 m(NaOH)=\left (1,4\; L \right )\cdot \left ( 1311,56\; \frac{g}{L} \right )=1836,18\; g

                                                 n(NaOH)=\frac{1836,18\; g}{40,00\; \frac{g}{mol}}=45,9046\; mol

                                                 c(NaOH)=\frac{45,9046\; mol}{5\; L}=9,18\; M


Brugbart svar (0)

Svar #8
12. juli 2014 af Martin84a (Slettet)

Tak men det var nu ikke helt svar på mit spørgsmål ;)


Brugbart svar (0)

Svar #9
12. juli 2014 af mathon

…noget andet er så,
    at 28 masse% = 28·1,31 = 36,7 volumen%


Brugbart svar (1)

Svar #10
12. juli 2014 af mathon

Når intet andet er nævnt, menes masseprocent (ingen regler uden undtagelser).


Brugbart svar (0)

Svar #11
12. juli 2014 af Martin84a (Slettet)

Gotcha, mange tak :)


Skriv et svar til: Beregning af NaOH konc opløst i vand

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.