Kemi

Kemi C - hjælp

07. juli 2014 af Narkcab - Niveau: C-niveau

Der er proportionalitet mellem stofmængde og masse.

Hvad menes det med at der er proportionalitet?


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. juli 2014 af Andersen11 (Slettet)

Når to størrelser er proportionale, er forholdet mellem dem en konstant.

Hvis x og y er proportionale, finder der en konstant a, så at

        y = a·x


Svar #2
07. juli 2014 af Narkcab

Vil det så betyde at der altid være en konstant tal eller størrelse?


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. juli 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Jeg forstår ikke dit spørgsmål. Begrebet proportionalitet er forklaret i #1. Det forventes at være bekendt fra folkeskolen.


Brugbart svar (1)

Svar #4
08. juli 2014 af BadBoyBard (Slettet)

Narkcab,

Hvad Andersen prøver at forklare, er at, hvis x ændrer sig, så vil y ændre sig med faktoren a·x. 

Lad os gøre det lidt mere konkret:

Hvis vi kalder stofmængden for x og massen for y, og hvis du ved eksempelvis regression på et CAS-system har bestemt, at proportionalitetskonstanten er: a=2, så får du sammenhæng:

Masse = 2·stofmænge

Så hvis stofmængden vokser med 2, så vil massen vokse med 4, idet: Masse = 2·2 = 4.

*Bemærk, at denne sammenhaæng passerer (x,y) = (0,0). Derfor proportionalitet, og ikke linear sammenhæng. 

Håber dette giver mening. Skriv endelig til, hvis der skulle være mere! 

Bard


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. juli 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

En proportionalitet er et specialtilfælde af en lineær sammenhæng  y = ax + b , hvor konstanten b = 0 .


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. juli 2014 af BadBoyBard (Slettet)

#4

Et specialtilfælde ja, men hvad jeg mente er, at relationen ikke vil være f(x) = ax + b, men snare f(x) = ax, da b=0. Hvad jeg mente med, at der er ikke tale om linear sammenhæng men om proportionalitet er, at forskriften (y=ax+b) ikke vil fremkomme i vores tilfælde for relationen. 

Men ja, grafisk vil det se lineært ud. 


Svar #7
08. juli 2014 af Narkcab

BadBoyBard

Hvorfor vil masse vokse med 4?

Hvis man ganger med to på det ene side(højre), skal man hellere ikke gange med to på den anden side(venstre)?


Brugbart svar (0)

Svar #8
08. juli 2014 af mathon

med kemisk notation:

                                       m= \underset{molarmasse}{M}\cdot n   

         hvoraf:
                                       \frac{m}{n}=M                     

                                       \frac{k\cdot m}{k\cdot n}=\underset{konstant}{M}      

        ændres m med en faktor, ændres n med samme faktor.


Svar #9
08. juli 2014 af Narkcab

Mathon

Enlig jeg forstår godt hvad ligningen går ud på og hvordan man skal regne ud ..

Men proportionalitet, jeg forstår stadigvæk ikke hvad det præcis går ud på eller betyder.

Når to størrelser er proportionale, hvad betyder det? Altså at værdierne er lige store eller?

F.eks. hvor ved du fra at de er proportionelle altså m=M*n?


Brugbart svar (0)

Svar #10
08. juli 2014 af BadBoyBard (Slettet)

Narkcab,

Nej, nej. Du indsætter blot i funktionen. Du vil altid kende konstanten a i y = ax. I vores tilfælde vil a være molarmassen M, som du altid vil kunne slå op i en databog.

Mathon beskriver det meget godt med hans: m = M · n ligning. (kan du se sammenhæng mellem den og den generalle forskrift y = ax for proportionalitet?)

Den konstant jeg kom med var blot et eksempel for at illustrere tingene. Massen vil afhænge af stofmængden (n), og molarmassen for stoffet (M). Saå hvis du kender stofmængden, kan du altid finde stofmængden ved at indsætte i: m = M · n

Og hvis du kender massen, vil du altid kunne finde stofmængden ved at anvende formlen:

n = m/M

Eller

stofmængde = masse/molarmasse

Husk, molarmassen vil du altid kunne slå op eller beregne ved at "pluse" massen af alle atomerne i det pågældende stof. Hvis vi har CH4 kan du beregne massen ved at slå det op i et periodisk system og sige MCH4 = (massen af carbon) + 4·(massen af hydrogen)

Håber dette giver mening. Sig til, hvis der er mere.


Brugbart svar (1)

Svar #11
08. juli 2014 af BadBoyBard (Slettet)

Men ang. proportionalitet, så betyder dette, at massen og stofmængden vil vokse med samme faktor ("et tal du ganger med noget"). Denne faktor vil være molarmassen M. 

Generalt set kan du sige om proportionalitet, at hvis en kvantitet vokser, så vil den anden ogsaå vokse og vice versa. I vores tilfælde kan du sige, at hvis stofmængden n stiger, så stiger massen m også. Og det omvendte er også tilfældet, idet at hvis n falder, så vil massen m også. 

Hjalpt det lidt? 


Brugbart svar (1)

Svar #12
08. juli 2014 af mathon

#9
      At de variable x og y er ligefrem proportionale
      betyder, at forholdet mellem dem er konstant:

                                         \frac{y}{x}={\color{Blue} k}(onstant)
          hvoraf
                                         y={\color{Blue} k}\cdot x
      i matematik
      ofte udtrykt:
                                         y={\color{Red} a}\cdot x

     i overensstemmelse med #1's og #10's:

                                         y= a\cdot x


Brugbart svar (1)

Svar #13
08. juli 2014 af mathon

…fordobles y, bliver x dobbelt så stor

…halveres y, bliver x halvt så stor

jvf ordet ligefrem.


Svar #14
08. juli 2014 af Narkcab

Nu har jeg forstået det 100%, tak for jeres tid og beggrundelse! :) Det hjalp rigtig meget, er på den rette spor nu!


Brugbart svar (0)

Svar #15
08. juli 2014 af BadBoyBard (Slettet)

Godt at høre - selv tak. 


Skriv et svar til: Kemi C - hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.