Matematik

Matematik

11. juli 2014 af TerryKanrekhaHugens (Slettet) - Niveau: B-niveau

I en opgave har jeg fået at vide :

En potensfunktion f går gennem punkterne (1,10) og (4,20) 

a) Bestem en forskrift for f(x) 

jeg tænker på a = y2-y1 / x2 - x1 

og b= y1/ x1^a 
eller b= y2/ x2 ^ a 

kan jeg brug disse form for at regne ud opgave a ?


b) Hvis x vokser med 400 %, hvor meget vil y da vokse med ?
Her er jeg blank :/ 


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. juli 2014 af mathon


                      \frac{y_2}{y_1}=\left (\frac{x_2}{x_1} \right )^{a}

                      2= 4 ^a=2^{2a}

                      1=2a

                      a=\frac{1}{2}


Svar #2
11. juli 2014 af TerryKanrekhaHugens (Slettet)

 \frac{y_2}{y_1}=\left (\frac{x_2}{x_1} \right )^{a}

                      a=\frac{\log\left ( \frac{y_2}{y_1} \right )}{\log\left ( \frac{x_2}{x_1} \right )}

Dem kender jeg ikke i nu - er der ikke en anden form ?


Svar #3
11. juli 2014 af TerryKanrekhaHugens (Slettet)

Jeg har lige fundet noter til a=\frac{\log\left ( \frac{y_2}{y_1} \right )}{\log\left ( \frac{x_2}{x_1} \right )}

men forstår ikke helt med \frac{y_2}{y_1}=\left (\frac{x_2}{x_1} \right )^{a} ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. juli 2014 af mathon

                      b=\frac{y_1}{x_{1}^{\frac{1}{2}}}=\frac{10}{1^{\frac{1}{2}}}=\frac{10}{1}=10

formel
                      f(x)=y=10\cdot x^{\frac{1}{2}}


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. juli 2014 af peter lind

Den du har er bare en færdig formel beregnet efter metoden som er anvendt i #1. Udledningen står sikkert i den bog.


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. juli 2014 af mathon

b)
                    \frac{y_2}{y_1}=\left (\frac{x_2}{x_1} \right )^{a}

                    1+r_y=\left (1+r_x \right)^{\frac{1}{2}}=\sqrt{1+r_x }

                    1+r_y=\sqrt{1+4 }=\sqrt{5}

                    r_y=\frac{p_y}{100}=\sqrt{5}-1

                   p_y=\left ( \sqrt{5}-1 \right )\cdot 100


Svar #7
11. juli 2014 af TerryKanrekhaHugens (Slettet)

oh super :D :D :D 

hvad med b ?
hvilken form ska jeg brug der ? 

procentregning ?

rentsregning ? 


Svar #8
11. juli 2014 af TerryKanrekhaHugens (Slettet)

Jeg sidder med et endnu et opgave som jeg har svært med at svar og det er i b , da jeg har fundet frem til a selv. 
 

E-handlen i DK har årene efter 2000 kunne beskrives ved følgende model :

y = 3.6*1.12^x 

x angiver år efer 2000, mens y angivere-handlens årlige størrelse, målt i mia. kr 

jeg behøver ikke skriver a da jeg har svart det 

b) I hvilket år passerede e-handlen 6 mia. kr ifølge modellen ?

jeg ved at jeg skal finde antal år 
men ved ikke hvordan det kommer til at se ud 

jeg har sagt :

y = 3.6*1.12^x 
6.000.000 = 3.6 * 1.12 ^ x 

jeg har brugfor hjælp til at finde x ?


Brugbart svar (0)

Svar #9
11. juli 2014 af peter lind

Divider ligningen med 3,6 og tag derefter logaritmen på begge sider af lighedstegnet


Svar #10
11. juli 2014 af TerryKanrekhaHugens (Slettet)

Hvordan det ?
Kan du vise mig på formen ?


Brugbart svar (2)

Svar #11
11. juli 2014 af mathon

                                                     \log\left (\frac{6}{3,6} \right )=\log\left ( 1,12 \right )\cdot x

                                                     x=\frac{\log\left ( \frac{6}{3,6} \right )}{\log\left ( 1,12 \right )}


Svar #12
11. juli 2014 af TerryKanrekhaHugens (Slettet)

Oh taaaak :D mathon 

 


Svar #13
11. juli 2014 af TerryKanrekhaHugens (Slettet)

hvis man får vide at : Eleverne i klasse 110 er blevet bedst om at svare på hvor mangesøskende de hver har og der er påføret skema :
x                        h(x)  
0                          5
1                          2
2                          0
3                          8
4                          2 

altså har 5 elever 0 søskende , 2 elever har 1 søskende osv... 

hvordan kan man : 
b) Aflæs kvartilsættene ?
c) beregning af hvor mange søskende den enkelte eleve i gennemsnit har ?
skal man pluse hvilke side og dividere med 5 ? 
 

d) hvordan beregner man spredningen (s) ??? o.O 
 


Brugbart svar (0)

Svar #14
11. juli 2014 af Andersen11 (Slettet)

#13

c) Man beregner gennemsnittet ved

        <x> = ∑ x·h(x) / ∑ h(x)

Her er ∑ x·h(x) det samlede antal søskende, og ∑ h(x) er antallet af elever i klassen.


Svar #15
11. juli 2014 af TerryKanrekhaHugens (Slettet)

Det ser super godt ud 
 

Bortset fra at jeg har ritige svært med matematik, kunne du måske ikke give det på en anden form :/? 
svar 14 ?


Brugbart svar (1)

Svar #16
11. juli 2014 af Andersen11 (Slettet)

#15

#15

Som forklaret i #14 er ∑ x·h(x) det samlede antal søskende, og ∑ h(x) er antallet af elever i klassen. Beregn det samlede antal søskende, og det samlede antal elever i klassen.


Brugbart svar (0)

Svar #17
12. juli 2014 af BadBoyBard (Slettet)

Kanrekha, 

Lad os starte at se på din statestik opgave. 

(b) Aflæs kvartilsættene. 

Løsning,

Jeg regner med, at du har et billede i din opgave. Ligner den min vedhæftet fil? Hvis ja, så prøv at se, om du ikke er enig i det, der står forneden og kan se hvorfor

Min = 0 , Q1= 2 , Median = 2 , Q3 = 5 , Max = 8

(c) Beregning af hvor mange søskende den enkelte eleve i gennemsnit har ?
skal man pluse hvilke side og dividere med 5

Løsning,

Du finder gennemsnitet ved at tage det antal søskene, som alle personerne har, og så dividere med det antal personer, du har i alt, som besvarer. Altsa er gennemsnitet: 

 Gennemsnit = \frac{5+2+0+8+2}{5} = 3.4

d) hvordan beregner man spredningen (s) ??? o.O 

Løsning,

Ved ikke, hvad du præcist vil beregne mht. spredning. Er det datasættets "range"/rækkevidde, standardafvigelse, eller variansen? Det jeg tror, at du skal beregne, vil nok være rækkevidden. Her tager du den højste værdi og "minuser" med den laveste værdi. Altså:

range = 8-0=8

Hvilket vil sige, at dataet for antallet af søskene er spredt mellem 8 søskene og 0 søskene. 

Håber dette hjælper. Skriv lige, om det er noget specifict du skal beregne under spredningen. 

Bard


Svar #18
13. juli 2014 af TerryKanrekhaHugens (Slettet)

Hej Bard 

Tak skal du have - den eneste jeg kunne brug var gennemsnittet - du behøver ikke mere da har fået hjælp til at bergene resten ud fra en veninde :) 


Brugbart svar (0)

Svar #19
14. juli 2014 af BadBoyBard (Slettet)

Kanrekha,

Helt fint - selv tak! :)


Skriv et svar til: Matematik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.